A secat Dâmboviţa, în urma unor lucrări în zona Piața Unirii din Capitală Retragerea apei a lăsat o privelişte dezolantă. Tone de gunoaie de tot felul şi un miros deloc plăcut întâmpină oamenii care traversează podul de la Piața Unirii. Compania Naţională Apele Române spune că lucrările erau neapărat necesare.
Rădăcini, alge, două umbrele, o bilă folosită cândva pentru blocarea accesului auto pe trotuar, un stâlp pentru aceeaşi utilitate, peşti disperaţi să respire, un Thuja în ghiveci, PET-uri, sticle, gunoaie. Acesta este peisajul scos la iveală pe albia Dâmboviţei, chiar în miezul Capitalei. Autorităţile au secat râul în zona Pieţei Unirii şi se pregătesc să-l decolmateze.
„Majoritatea gunoaielor pe care le strângem sunt formate din PET-uri. Am scos şi saltele, cauciucuri... Sunt lucrări normale, lucrări obişnuite de întreţinere a lucrărilor hidrotehnice. La un interval de timp mai mare sau mai mic, este obligatoriu ca noi să le executăm”, spune Alexandru Popescu, Directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Bucureşti.
Secarea râului este bucuria pescarilor de week-end şi a căutătorilor de „comori” urbane.
Imaginea gunoaielor care împânzesc albia Dâmboviţei şi mirosul degajat de alge nu-i încântă deloc pe bucureşteni:
„Miroase, normal că miroase! E păcat, pentru că-i poluare. Drept în Centrul Civic al Municipiului Bucureşti”.
„E totuşi o apă curgătoare. E Dâmboviţa! Gospodarul nu aşteaptă iarna să-şi dea gunoiul afară din curte”.
Autorităţile spune însă că tocmai iarna trebuie făcute aceste lucrări.
„Am ales să facem lucrarea în acest anotimp, în luna ianuarie, pentru a minimiza disconfortul creat de punerea la uscat a mâlului şi a algelor pe care le colectăm din albie”, spune Alexandru Popescu.
Strângerea tonelor de gunoaie care sufocă albia râul Dâmboviţa pe tronsonul de sub parcul Unirii va începe luni dimineaţă şi va dura zece zile. Lucrările vor fi executate de Compania Naţională Apele Române în colaborare cu Apa Nova, cu Poliţia Locală şi cu direcţiile de specialitate din cadrul Primăriei Capitalei.