Debitul Dunării la intrarea în ţară este, marţi, 8 octombrie, de 6.900 de metri cubi pe secundă şi va fi în creştere în următoarele cinci zile, urmând să ajungă la 7.300 de metri cubi pe secundă, valoare aproape dublă faţă de media multianuală a lunii octombrie, au transmis reprezentanţii Administraţiei Apele Române, conform Agerpres.
Potrivit Administraţiei Naţionale Apele Române, specialiştii instituţiei continuă monitorizarea sectorului românesc al Dunării.
„Debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) este astăzi de 6.900 mc/s şi va fi în creştere în următoarele 5 zile, ajungând, în jurul datei de 13 octombrie, la un debit de 7.300 mc/s, aproape dublu faţă de media multianuală a lunii octombrie (3.850 mc/s), conform prognozei emise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. În intervalul 14-15 octombrie, debitele Dunării vor înregistra o uşoară scădere, până la valoarea de 7200 mc/s”, arată sursa citată.
În această perioadă, Dunărea a mai înregistrat o dată un debit de 7.400 de metri cubi pe secundă la intrarea în ţară, în 30 septembrie - 1 octombrie.
„Ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în bazinul Dunării, a propagării viiturilor formate anterior în bazinul superior al Savei şi pe principalii afluenţi, Dunărea atinge astăzi niveluri maxime pe sectorul românesc, de la Corabia până la Feteşti, dar acestea rămân sub cotele de atenţie. Prin urmare, chiar dacă Dunărea se află în regim de ape mari, debitele sunt tranzitate în siguranţă pe sectorul românesc, riscul de inundaţii fiind redus”, afirmă specialiştii.
Editor : Ș.A.