În fiecare an, 9 sate din România dispar. Țara noastră ocupă primul loc în Uniunea Europeană cu cel mai mare ritm de depopulare a zonelor rurale. 45% din populația țării este în zonele de țară, iar peste 80 % din teritoriu este în această zonă. Însă, oamenii de la sate încep să plece unul câte unul, lăsând în urmă doar bătrânii. Aceasta este și situația satului Blidari, din Gorj. Doar 8 oameni își mai duc zilele aici, fără să aibă condițiile minime pentru un trai decent.
Pe ulițele satului Blidari, din comuna Bălănești, Gorj, rar mai trece câte o mașină. E o zonă aproape părăsită: tinerii au plecat din cauza lipsurilor.
-Eee, acuma, dacă suntem bătrâni, stăm în pat.
-N-aveți rețea de apă?
-Rețea nu este.
-Și luați de la fântână?
-Da.
-Nu mai suntem 10 oameni și 10 câini. Fântână am acolo jos și mă alimentez de acolo dacă.
-Magazin nu aveți?
-Nu!
-Medic nu aveți?
-Nu!
-Restul nu mai sunt, au plecat la serviciuri și nu mai vin.
-Au rămas casele singure. Copii la școală, dacă sunt, n-au unde se duce, că școală n-avem aici, serviciurile îs departe, trebuie mijloc de transport și nu au.
Câmpurile sunt acum abandonate, pentru că nu mai are cine să muncească pâmăntul.
Ovidiu Pungan, primar Bălănești: Situația nu este una plăcută, să zicem, deoarece persoanele care mai trăiesc acolo sunt persoane vârstnice, știm cu toții acest lucru și din păcate până acum intenția cu adevărat de a veni cineva să investească acolo, nu și-a pus nimeni amprenta. Discuții sunt cu o grămadă de oameni, de oameni care au putere financiară și ar dori să construiască ceva acolo. O cabană, o pensiune, deoarece este foarte multă liniște și aer curat, dar deocamdată concretizat, adică nu s-a concretizat absolut nimic.
Deși autoritățile promit schimbări în fiecare an, deocamdată nu s-a îmbunătățit nimic. Drept urmare, la nivel naționla, dispar 9 sate în fiecare an, în condițiile în care 45% din populația țării noastre trăiește în rural.
Editor : A.P.