Şeful Executivului recunoaşte însă că oficialii Fondului Monetar Internaţional cer respectarea deficitului bugetar agreat cu autorităţile. Guvernul are nevoie de 2,6 de miliarde de lei, doar în acest an, pentru a compensa reducerea CAS cu 5 puncte procentuale pentru angajatori, de la 1 iulie.
Întrebat dacă se impun noi taxe ca măsuri compensatorii pentru adoptarea reducerii CAS, Ponta a răspuns: „Nu. Nu se impun. Ideea este că în final trebuie să rămânem în aceeaşi limită de deficit".
„Haideţi să fim serioşi şi să discutăm la final. Evident, cei de la FMI şi CE în special - mai puţin cei de la FMI - ne-au cerut să ne încadrăm în Tratatul fiscal care priveşte limitele de deficit. Cum o facem, astea sunt lucruri pe care le discutăm în această perioadă”, a adăugat Ponta.
El a arătat că a sesizat existenţa unor diferenţe de opinie legate de adoparea acestei măsuri.
„Ideea e următoarea: întâi şi întâi am văzut că a existat un sprijin extraordinar şi le mulţumesc şi celor din Parlament şi din mass-media care ne-au sprijinit să discutăm cu FMI reducerea CAS. Acum, dacă vrem să le reducem, am văzut deodată că în special o anumită parte au sărit pe noi, aoleu, nu reduceţi CAS, că nu ştiu ce o să se întâmple. Intrăm iarăşi în povestea strict politică cu bască, fără bască. S-a făcut şi moţiune de cenzură contra noastră că nu reducem CAS. Acum, dacă le reducem, probabil se va face moţiune că de ce le-am redus", a mai spus Ponta.