Foto: http://rupeaturistica.ro/
În primii doi ani după restaurare, peste 120.000 de turiști au vizitat fortificaţia, de zece ori mai mulţi decât anticipau autorităţile locale.
Una dintre cele mai vechi fortificații din România a fost readusă la viaţă după reabilitare. Nu trece zi fără ca măcar un grup de turişti să nu vină să vadă cetatea. Vizitatorii sunt încântați că a fost păstrată întocmai vechea arhitectură, dar și de peisajul ce poate fi admirat din cel mai înalt punct al cetății.
În cei doi ani de când a fost reintrodusă în circuitul turistic, cetatea a atras de zece ori mai mulţi vizitatori față de ce estimau autoritățile. 20% dintre turişti sunt străini, cei mai mulţi europeni, dar și americani și japonezi.
„De la deschidere până în momentul de față am avut 121.600”, a declarat Adrian Gălbează, administrator cetate Rupea.
Cu atâţia vizitatori, monumetul istoric a devenit o importantă sursă de venit pentru localitate. „Este mulțumitor. Dacă facem așa o medie la opt lei, că sunt și bilete de cinci lei ale copiilor și la grupuri organizate, și 10 lei este maximul, ar veni vreo nouă miliarde realizate în doi ani”, a spus Flavius Dumitrescu, primarul orașului Rupea.
Cetatea Rupea a fost atestată documentar în secolul al XIV-lea, când sașii răsculați împotriva regelui Carol Robert de Anjou al Ungariei, s-au refugiat aici. La vremea respectivă, a fost unul dintre cele mai importante centre comerciale și meșteșugăreşti din Transilvania. Reabilitarea cetăţii a costat 5 milioane de euro, bani europeni.