Voluntarii din cadrul Asociaţiilor pentru Protecţia Animalelor cred că dacă ar exista Poliţia Animalelor, stăpânii care îşi abandonează câinii ar putea fi găsiţi şi amendaţi mult mai uşor.
„Este o măsură care nu că ne-ar ajuta, dar ar rezolva 99% din problemele care apar din cauza câinilor nesupravegheați și a câinilor fără stăpân”, spune Bora Finuca, preşedinte al Asociaţiei Arca lui Noe.
În 2013, la Cluj au fost abandonaţi aproximativ 200 de câini.
„Poliția care ar trebui să fie responsabilă are probabil alte cazuri și nu reușește să urmărească toate cazurile de abandon. Plus din păcate din cauza unei legislații adecvate cazurile acestea nu pot fi urmărite ori atribuite unei persoane anume”, afirmă Alina Banu, președinte al Asociației Nuca.
În acest moment, reclamaţiile privind câinii fără stăpân ajung la Poliţia Locală, care este subordonată Primăriei Cluj-Napoca.
„Nu există în cadrul Poliției Locale un serviciu specializat pe protecția animalelor, există în schimb implicare din partea Poliției Locale pentru identificare la sesizare cu privire la câinii fără stăpân”, spune Oana Buzatu, purtător de cuvânt a Primăriei Cluj-Napoca.
Clujenii cred că odată cu înfiinţarea Poliţiei Animalelor, numărului câinilor maidanezi ar fi ţinut sub control.
În România, Servicul Poliţia Animalelor funcţionează doar în Sectorul 1 al Capitalei.