Semnalizarea acestor zone face parte din programul naţional de creştere a siguranţei rutiere pe drumurile din România. Programul constă în semnalizarea zonelor cu risc ridicat de producere a accidentelor rutiere, denumite puncte negre.
Astfel, Punctul negru reprezintă un sector de drum cu lungimea de maximum 1 kilometru, pe care, într-o perioadă de 5 ani consecutivi, s-au înregistrat minimum 10 accidente grave de circulaţie, soldate cu cel puţin 10 persoane decedate sau rănite grav.
Practic, prin implementarea acestui program, şoferii vor întalni în trafic un nou indicator rutier (prezentat pe un panou cu dimensiunile 2,5m x 1,2 m), care semnalează o zonă cu risc accident ridicat.
Primele indicatoare au fost montate în teren, începând cu data de 04 aprilie 2012, pe Culoarul 4 Pan European, care asigură legătura punctelor vestice de frontieră cu portul Mării Negre. Astfel, vor fi instalate un număr de 40 de panouri care vor semnaliza 20 de puncte negre, după cum urmează: 16 pe DN 7, București-Nădlac şi 4 pe DN1, pe raza judeţului Sibiu.
Programul demarează prin instalarea panourilor în zonele menţionate, având în vedere valorile ridicate ale transportului rutier de mărfuri (Culoarul 4 Pan European) şi traficul intens de week-end şi sărbători legale (pe DN1, raza judeţului Sibiu).
Conform datelor oficiale, la nivel naţional au fost inventariate 138 puncte negre, în care s-au înregistrat un număr de 1517 accidente grave, soldate cu decesul a 569 persoane şi rănirea gravă a altor 1369. Inventarierea a fost făcută pe baza analizelor de risc rutier efectuate în perioada 2007-2012 de către Direcţia Rutieră din I.G.P.R.
Această campanie ilustrează implicarea activă a poliției rutiere, alături de ceilalți factori cu responsabilități în domeniul siguranței rutiere, pentru atingerea obiectivului asumat de către Uniunea Europeană, de reducere cu 50% a numărului persoanelor decedate în urma accidentelor de circulație în perioada 2011-2020.