"Pisicuţe cu clopoţei" sau "bibelouri de intersecţie", aşa se văd poliţiştii al căror statut se modifică odată cu noul cod rutier, ce tocmai a trecut de Parlament. Oamenii legii spun că nu mai au nicio şansă să-i prindă pe şoferii care încalcă legea pentru că acţiunile cu radarul, de exemplu, vor trebui anunţate pe un panou special cu cel puţin 500 de metri înainte de locul filtrului de poliţie. Mai mult, ei cred că un vitezoman are toate şansele să conteste amenda şi să câştige, potrivit noilor reguli.
Sorin Ene, pilot: „Avem panoul radar, frânez! Avem o frânare bruscă, violentă! Sunt foarte multe riscuri, aceste mașini se pot dezechilibra și putem intra în tangaj și putem să ne răsturnăm, cei care vin din spate nu realizează manevra pe care o fac, o manevră de disperare să nu mă ia radarul și se poate întâmpla o tragedie și să intre în spatele nostru la o viteză mare”.
Citiţi şi:
Codul rutier, modificat de Parlament. Ce se întâmplă cu radarele
Este doar unul din riscurile pe care le semnalează specialiştii. Poliţiştii identifică alte probleme: nu pot folosi aparatele radar dacă nu au mașina inscripționată, iar administratorul drumului trebuie să monteaze panouri speciale de semnalizare cu cel puțin 500 de metri înainte, până la 4 kilometri.
Dumitru Coarnă, lider sindicat al poliţiştilor: „Dacă acel administrator nu presemnalizează, eu nu pot să execut acea misiune! În plan imediat se va mări numărul de accidente rutiere...liber la pedală, am afişajul, reduc, am scăpat de afişaj, liber la pedală”.
Dacă nu se respectă toate aceste reguli, şoferii pot contesta amenda.
Adrian Cuculis, avocat: „Cred că are o ușoară formă neconstituțională modificarea pe Codul Rutier. Dacă așa vor sta lucrurile, pe o perioadă de câteva luni de zile nu va mai fi niciun radar pe drumurile publice. Or să apară tot felul de expertize aberante, tergiversări ale proceselor în instanță, o încărcare mai mare a instanțelor de judecată și o mai grea aplicare a pedepselor”.
Nici pistoalele radar nu vor putea fi folosite ca până acum. Agentul trebuie să stea la cel mult 10 metri de mașina inscripționată.
Toader Bogdan, lider sindicat al poliţiştilor: „Poliţistul va fi prea ocupat să se certe cu cel care contestă amenda, care o să spună că a fost la 15 metri de echipaj. Nu există stat în Europa care să nu folosească aceste autospeciale neinscripţionate în goana după cei care încalcă legea. Nu există stat care să aplice modelul "poliţistului bibelou în intersecţie”
Șoferii sunt încântaţi de schimbări.
Polițiștii spun că rata mortalității în România este de 3 ori mai mare decât alte ţări europene. Peste 2.000 de oamenii își pierd anual viața în accidente rutiere, multe dintre ele din cauza vitezei.