Priviţi atent acest autoturism. La un impact frontal, la puţin peste 50 de kilometri pe oră, bucăţi din maşină se desprind în momentul în care autoturismul loveşte un corp fix. Într-un astfel de caz, un copil care nu este asigurat cu centură şi nu se află într-un scaun special omologat are puţine şanse să scape nevătămat.
„La un impact de 15, 20 de kilometri la oră, un copil poate fi grav accidentat. Și dacă poartă centură de siguranţă apar leziuni cauzatoare de moarte”, a spus Titi Aur, specialist siguranța rutieră.
Porivit NOULUI COD RUTIER, este este obligatoriu ca orice copil de până la 3 ani să stea într-un scaun special. De asemenea, copii de până la 12 ani nu pot sta pe locurile din faţă ale maşinii. Pericolul este uriaş, spun specialiştii şi în cazul în care copilul nu poartă centură de siguranţă.
„Dacă este între scaune pleacă prin parbriz ca un proiectil. La impactul cu parbrizul moare”, a explicat Titi Aur. Mare atenţie şi în momentul în care instalaţi în autoturism scaunul pentru copil. Ultimele teste in materie de securitate arata ca scaunul copilului trebuie amplasat in spate dar la mijlocul autoturismului. În cazul unui impact frontal la o viteza de 70 de kilometri forta de proiectare este de aproape o tona.
Anul trecut, peste 50 de copii au murit în accidente, fie pentru că părinţii i-au pus pe scaunul din faţă, fie că n-au avut centură de siguranţă, pe bancheta din spate. Şoferii care nu respecta aceste reguli riscă amennzi de până la 450 de lei si 3 puncte penalizare. Obligativitatea scaunului pentru copii nu este singura modificare adusă Codului rutier.
Daca va este suspendat permisul si se dovedeste ca a fost suspendat ilegal il puteti recupera imediat fara sa mai dati examen auto. Tot noul cod rutier spune că recoltarea de sânge pentru stabilirea alcoolemiei poate fi făcută și de către echipajele de ambulanță, care sosesc la locul unui accident.