Un bărbat de 63 de ani din Iași, declarat mort de instanță la cererea familiei care nu mai știa nimic de el, încearcă să obțină răsturnarea deciziei, informează Buna Ziua Iași.
Bărbatul în cauză a plecat să muncească în fosta Iugoslavie în urmă cu peste 20 de ani, iar apoi nu a mai dat niciun semn familiei. Drept urmare, fiul său a cerut să îl declare mort, bănuind că și-a pierdut viața undeva în Iugoslavia.
Pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant și a declarat moartea bărbatului. Pe baza acestei sentințe, a fost emis certificatul de deces de pe 8 ianuarie 2015, în care scria că acesta își pierduse viața pe 31 decembrie 1999, în Iugoslavia.
Potrivit Direcției Locale de Evidența a Persoanelor (DLEP) Iași, bărbatul considerat mort s-a prezentat în 2018 la Ambasada României din Podgorița, Muntenegru și a solicitat eliberarea unui nou document de călătorie în locul celui expirat, constatându-se faptul că persoana în cauză figura în sistemul de pașapoarte E-Pass și în Registrul Național de Evidența Persoanelor cu mențiunea „decedat”.
Reprezentanții DLEP Iași au apelat la instanță în 2019 pentru a remedia problemă, însă judecătorii au respins acțiunea. „Acțiunea noastră a fost respinsă pe motiv că persoana trebuia să ceară personal anularea actului de deces”, a declarat Marius Constantin Bodoga, șeful DLEP Iași, citat de BZI.
Conform dispozițiilor articolului 54 din Codul Civil, „dacă cel declarat mort este în viață, se poate cere oricând anularea hotărârii prin care s-a declarat moartea. Cel care a fost declarat mort poate cere, după anularea hotărârii declarative de moarte, înapoierea bunurilor sale în natură, iar, dacă aceasta nu este cu putință, restituirea lor prin echivalent. Cu toate acestea, dobânditorul cu titlu oneros nu este obligat să le înapoieze decât dacă, sub rezerva dispozițiilor în materie de carte funciară, se va face dovada că, la data dobândirii, știa ori trebuia să știe că persoana declarată moartă este în viață”.
Editor web: Vlad Mironescu