Turiști împotriva naturii. Ape sufocate de gunoaie

Data publicării:
gunoaie apa

Ne place să ne lăudăm că avem o ţară frumoasă, însă mulţi dintre cei care sunt mândri de munţi, delta şi mare sunt şi cei care urâţesc natură. Aproape nu este curs de apă care să nu fie tratat drept coş de gunoi. Reporterii Digi24 umblă toată săptămâna prin ţară, ca să ne arate că unii nu ar trebui să mai plece în vacanţă până nu învaţă să lase locurile pitoreşti curate cum le-au găsit.

Mergem la Târgu Jiu să vedem ce lasă turiştii în urmă lor după vacanţă şi cum apele sunt sufocate de gunoaie”, relatează Carla Tănasie, reporter Digi24.

Oraşul lui Brâncuşi este sufocat de gunoaiele pe care turiştii le seamănă nepăsători în urmă lor. Multe deşeuri sunt aduse de Jiu: lacurile de acumulare de pe rău sunt sufocate de mizerie.

Deşeurile care se strâng pe răul Jiu nu sunt aruncate numai de oamenii de aici din zona, ele vin pe cursul apei chiar şi din judeţul Hunedoara . Sunt foarte multe sticle, bucăţi de lemne, dar şi alte obiecte pe care oamenii le-au aruncat”, relatează Carla Tănasie, reporter Digi24.

Angajaţii de la Hidroelectrica trebuie să adune gunoaiele care apar după fiecare week-end petrecut în natură de turişti. În fiecare an scot din Jiu aproape 3.000 de metri cubi de deşeuri, iar costul operaţiunii ajunge la 35 de mii de euro.

Vedem cu toţii că imediat după un weekend, cantitatea de pet-uri, cantitatea de resturi menajere pe care turiştii le lasă la locul în care s-au simţit bine, fie că sunt pe Defileul Jiului, fie că sunt în zona de izvor a Jiului, ele toate se opresc în aceste acumulări”, spune Ion Călinoiu, director Serviciul de Gospodărire a Apelor Gorj.

O mulţime de pancarte puse pe tot cursul Jiului în locurile de agrement avertizează turiştii că pot fi amendaţi şi cu 1.500 de lei dacă aruncă în apă gunoaie, însă avertismentul pare că nu este luat în seama.

 Peştera Câmpenească din Masivul Codru Moma

Să nu va imaginaţi că nu sunt gunoaie chiar şi în apele de sub pământ. Mergem la Oradea să vedem cum nepăsarea turiștilor transformă peşterile în rampe de deşeuri”, relatează Carla Tănasie, reporter Digi24.

Turiştii nepăsători îşi marchează vacanţele cu gunoaie şi în cavernele din Bihor. Din cauza lor a ajuns un depozit subteran de gunoaie Peştera Câmpenească din Masivul Codru Moma, care adăposteşte una din cele mai înalte cascade subterane din Europa.

Apa care intră în peşteră colectează gunoaiele care se adună de la două sate. Adică oamenii aruncă gunoiul în apă, apă intră în peştera şi gunoiul se depozitează la baza cascadei de 35 de metri. Sunt, în special, flacoane de plastic”, spune Cristina Ianc, speolog.

De dragul naturii, speologii se transformă periodic în muncitori de la salubritate.

În urmă cu câţiva ani, am făcut o ecologizare, nu s-a putut strânge chiar tot gunoiul, dar s-a scos foarte mult afară. Eforturile lor sunt însă zădărnicite de cei care se simt bine în mijlocul naturii şi uită să o răsplătească simplu: să îşi ia gunoaiele şi să le arunce la tomberoane”, spune Cristina Ianc, speolog.

Se face periodic curăţenie pe vale, dar va spun, azi faci, mâine aruncă din nou”, spune Leanu Moş - consilier local, comună Cărpinet.

Braşov-Barajul Bolboci

Un ochi albastru de apă din mijlocul munţilor Bucegi are ghinionul să fie într-o zona turistică din Munţii Bucegi. Turiştii se bucură de priveliştea lacului Bolboci, aflat la opt kilometri de Sinaia, şi se aşteaptă probabil că apele să înghită cu totul resturile pe care le lasă ei în urmă după pcinic.

Nu sunt tomberoane şi nu avem ce să facem. Dar nu este mai civilizat să le punem în pungi şi să le luăm acasă? Da, dar nu avem de unde să ştim şi nu avem pungi la noi. Dacă nu avem pungi unde să le lăsăm, în maşină”, spune o femeie.

Cabanierii din zona sunt epuizaţi de lupta continuă cu turiştii care sluţesc cu gunoaiele lor orice zona în care pun grătarul.

După un weekend plin şi o minivacanţa vedem gunoaie cu nemiluita”, afirmă Cristina Bunea, administrator cabană.

Cetăţenii care au resursele să îşi care portbagaje de alimente pentru un weekend în mijlocul naturii, de ce nu ar putea să îşi ia un sac cu peturi”, spune Bogdan Rizescu, proprietar cabană .

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Programul pe care trebuie să îl folosești mereu la mașina de spălat. Este singurul care nu strică hainele
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Care pensionari iau 375 lei în plus la pensie în decembrie? Cum și când se acordă banii?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Denzel Washington spune că au existat suspiciuni legate de purtarea lui Kevin Spacey cu decenii în urmă...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”