Mai bine informați şi mai calculaţi - aşa îi văd bancherii pe tinerii de până la 30 de ani, care şi-au umplut portofelele cu carduri, dar care privesc cu reticenţă creditele pe termen lung.
„Sunt mult mai hotărâţi, ştiu foarte bine ce doresc, să balanseze plus-valoarea produsului respectiv şi costul produsului respectiv”, a spus Florin Dănescu, preşedinte executiv, Asociaţia Română a Băncilor. Tinerii spun fără ocolişuri: preferă sa nu apeleze la împorumuturi bancare, din cauza costurilor ridicate.
„Sunt multe taxe, multe dobânzi, multe chestii, trebuie să dai mult mai mult decât ai luat”, a spus o tânără. Cei mai mulţi cred că un credit s-ar justifica doar la cumpararea unei locuinţe.
„O să-mi fac când o să-mi iau casă”, a spus un tânăr. „E posibil să avem nevoie de credit. În România, fără credit, e cam imposibil la ce salarii avem”.
„Foarte frecvent această investiţie imobiliară este, în primă instanţă, Prima Casă, datorită costurilor avantajoase, datorită accesibilităţii, urmând ca apoi după apariţia celui de-al doilea copil să acceseze creditul standard”, a spus Ionuț Stanimir, reprezentantul unei bănci.
Analiștii financiari dau dreptate tinerilor prevăzători. Ei nu trebuie să se grăbeasca sa devina datori la banca, mai ales dacă au venituri mici. „Ei viseaza, se gandesc, dar este prea devreme sa-ti iei o casa, o casa este un angajament pe termen lung si daca nu este gandit se poate dovedi, o piatra de moara pentru flexibilitatea deciziilor viitoare”, a spus Adrian Mitroi, analist financiar.
Din 2009 și pâna acum au fost date 120 de mii de credite de tip Prima Casa, dintre care majoritatea au fost date tinerilor cu varste sub 35 de ani. În total, în cei 5 ani de când funcționează, prin programul Prima Casa au fost acordate credite de aproximativ 4 miliarde oi jumatate de euro.