Israel a strâns datorii de aproape 8 miliarde de dolari de la începutul războiului cu Hamas

Data publicării:
Stack of Israeli money bills of 200 shekel - top view
Agențiile de rating de credit au avertizat deja că ar putea reduce ratingurile Israelului dacă valorile datoriilor se deteriorează. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Israelul a strâns aproximativ 30 de miliarde de șekeli (7,8 miliarde de dolari) în datorii, de la începutul războiului cu militanții Hamas, a anunțat luni Ministerul de Finanțe. Chiar și așa, Benjamin Netanyahu a promis că va „deschide robinetele” pentru a-i ajuta pe cei afectați de război, transmite Reuters.

Ceva mai mult de jumătate din aceste datorii, în jur de 16 miliarde de șekeli, vin din datoria denominată în emisiunile de pe piețele internaționale, se arată în comunicatul ministerului.

Ministerul de Finanțe a strâns luni încă 3,7 miliarde de șekeli pe piața locală în cadrul licitației săptămânale de obligațiuni.

„Capacitățile de finanțare ale statului Israel permit guvernului să își finanțeze integral și optim toate nevoile”, a spus divizia contabilă generală a ministerului.

Războiul care a început pe 7 octombrie, când oamenii înarmați Hamas au făcut ravagii prin orașele israeliene a sporit drastic cheltuielile Israelului pentru finanțarea armatei, precum și pentru compensarea afacerilor din apropierea graniței și a familiilor victimelor și ostaticilor luați de Hamas. În același timp, veniturile din impozite au încetinit.

Drept urmare, Israelul a înregistrat un deficit bugetar de 22,9 miliarde de șekeli în octombrie, un salt de la 4,6 miliarde în septembrie și împingând deficitul în ultimele 12 luni la 2,6%.

Ministerul a declarat că va continua să opereze „pe toate canalele pentru a finanța activitățile guvernului, inclusiv toate nevoile care decurg din război și ajutorul economic și civil pe frontul intern”.

Premierul Benjamin Netanyahu a promis că va „deschide robinetele” pentru a-i ajuta pe cei afectați de război, despre care economiștii cred că va crește brusc deficitul și raportul datorie/PIB până în 2024.

Dar guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a spus că guvernul trebuie să echilibreze „sprijinirea economiei și menținerea unei poziții fiscale solide”.

Agențiile de rating de credit au avertizat deja că ar putea reduce ratingurile Israelului dacă valorile datoriilor se deteriorează.

Contabilul general a negat un raport al presei israeliene conform căruia statul ar solicita un împrumut de la Banca Israelului, pentru prima dată din 1986.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri