Sunt două programe experimentale, care, dacă dau rezultatele scontate, vor fi extinse în mai multe spitale.
Peste 80% dintre pacienţii care ajung să fie trataţi de urgenţă la Spitalul Judeţean din Timişoara au suferit un atac cerebral. Acesta cauzează în majoritatea situaţiilor traume cu care un pacient poate rămâne toată viaţa. Acum însă, bolnavii vor putea fi trataţi cu medicamente, înainte ca cheagul de sânge să se transforme în hemoragie.
„Tromboliza nu poate fi tratată însă cu medicamente decât în primele trei ore de la producerea atacului cerebral, deci comunicarea între medici este esenţială. 10 pacienţi au fost trataţi în acest mod până în prezent. După mai bine de trei ani de la iniţierea proiectului de către societatea de ATI, abia acum Ministerul Sănătăţii a aprobat o finanţare corectă, în opinia anesteziştilor. Pratic, secţia ATI primeşte acum aceeaşi finanţare ca şi urgenţele, iar pacienţi nu vor mai fi nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamentele”, a explicat Mihaela Simu, şeful secţiei de Neurologie a Spitalului Judeţean Timişoara.
„Spitalul cheltuieşte pentru un pacient internat la terapie intensivă între 1.000 şi 10.000 de euro pe zi. Cu peste 50% mai mult decât pentru un bolnav internat pe oricare altă secţie”, a afirmat Dorel Săndesc - şeful secţiei de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Timişoara.
„Proiectul pilot a fost iniţiat de Spitalul Judeţean din Timişoara şi va fi implementat pentru început în alte patru centre : Oradea, Iaşi, Mureş şi Bucureşti. Ministerul Sănătăţii a alocat 220 de milioane de lei pentru implementarea programelor experimentale, iar finanţarea va ajunge în Timiş în această primăvară”, a declarat Ciprian Bogdan - managerul Spitalului Judeţean din Timişoara.