Studiu: Românii nu pun bani deoparte pentru zile negre

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8

Tinerii din România trebuie să se străduiască să ocupe unul dintre locurile gratuite la facultate. Pentru că puţini sunt părinţii care au bani puşi deoparte pentru plata taxelor de şcolarizare. 80% dintre ei nu au prevăzut soluții pentru acoperirea cheltuielilor cu educația copiilor, arată un sondaj realizat de OTP şi FinZoom. Iar la aceste cheltuieli cu educaţia sunt incluse şi cele pentru rechizite şi cărţi în clasele primare, gimnaziu sau liceu.

Până la urmă, părinţii strâng cureaua şi le cumpără copiilor ghiozdane şi caiete, însă efortul ar fi mai mic dacă aceste cheltuieli inevitabile ar fi planificate din timp. În România însă, planificarea financiară este aproape inexistentă.

75% dintre cei care au răspuns sondajului spun că nu au bani pentru eventualele cheltuieli medicale ale familiei. Orice angajat din România este automat şi asigurat medical. Dar, în cazul unei urgenţe medicale, asigurarea de stat nu acoperă în niciun caz cheltuielile totale care pot include şi plăţile informale.

În acelaşi timp, trei sferturi dintre cei care au răspuns sondajului spun că nu au un plan pentru achitarea datoriilor la bănci. Adică nu se întreabă dacă vor avea cu ce să îşi achite ratele în cazul în care îşi pierd locul de muncă sau au parte de o tăiere de salariu. Până la găsirea unui loc de muncă, datoriile ar putea fi achitate din banii puşi deoparte. Dar peste 70% dintre participanţii la studiu spun că nu deţin economii pentru situații de urgență.

Însă, printre cei care au bani puşi deoparte există un nucleu de oameni cu economii solide. Aproape 15% spun că economiile le-ar permite să își acopere cheltuielile între șase și nouă luni.

După anumite metodologii internaţionale, aceşti oameni fac parte din adevărata clasă de mijloc, cea care îşi permite să îşi păstreze stilul de viaţă timp de jumătate de an în cazul în care rămâne fără venituri. Cum sondajul este realizat în România, se poate spune că sunt, de fapt, persoane cu venituri mari, peste nivelul clasei de mijloc.

Sondajul arată că aproape o treime dintre cei care au bani puşi deoparte îi ţin într-un cont de economii, aproape 22% au depozite la termen, 10% au investit în proprietăţi imobiliare, aproape 9% în metale preţioase, aproape 8% în acţiuni la o companie, iar 6% au o participaţie la un fond de investiţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Greșeala pe care mulți șoferi o fac la pornirea mașinii pe frig. Titi Aur: „Aceasta este cea mai dăunătoare...
Digi FM
Fiica de 17 ani a cântărețului moldovean Igor Cuciuc a murit după balul de absolvire. Artistul, acuzații...
Pro FM
Iubita lui CRBL, reacție dură după ce a fost criticată pentru relația pe care o are cu artistul: „Își dau cu...
Film Now
TRAILER "Waltzing with Brando", în care Billy Zane devine copia la indigo a lui Marlon Brando. Viața privată...
Adevarul
De ce tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu
Newsweek
Cât va fi pensia minimă din 1 ianuarie? Ce pensionar ia o creștere record de 1.000 lei la indexare?
Digi FM
Ce face acum Adrian Țuțu, primul câștigător "Românii au talent", la 13 ani de când lua premiul de 120.000 de...
Papa Francisc
Papa Francisc crede că este necesar un studiu internaţional privind un posibil genocid în Fâșia Gaza
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
TRAILER. Ralph Fiennes, de nerecunoscut în „The Return”. Actorul, alături de Juliette Binoche, la 28 de ani...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului