Curând autorităţile vor afla în timp real pe unde se plimbă românii şi străinii în vacanţele pe care le petrec în ţară. Dar şi numele CNP-ul sau agenţia de unde au cumpărat pachetul. Vor avea acces la date cei de la SRI, SIE sau Poliţie. Deşi pare mai degrabă a supraveghere, oficialii ne liniştesc. E o măsură menită să reducă evaziunea din domeniu.
Potrivit proiectului Legii Turismului, datele personale ale turiştilor vor fi stocate pe serverele Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Potrivit proiectului legii Turismului, proprietarii de pensiuni şi hoteluri vor trebui să le ceară clienţilor o serie de date - de la nume şi cod numeric personal, până la denumirea firmei sau agentul de turism prin care au cumpărat pachetul de vacanţă. Informaţiile vor fi introduse într-un sistem informatic, unde mai multe instituţii vor avea acces. Printre ele: Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe sau Ministerul Apărării Naţionale. În schimb, Ministerul Turismului e interesat de datele statistice privind numărul de turişti.
Marius Dobre, ministrul Turismului: „Ne interesează să vedem cum se plimbă turiştii, ce destinaţii îi interesează cel mai mult, unde este concentraţia cea mai mare de turişti, în aşa fel încât ulterior să prioritizăm investiţiile pentru dezvoltarea agrementului turistic. În România nu avem doar peste 400.000 de locuri de cazare în structurile de primire turistica, eu cred că sunt mult mai multe”.
Serverele vor fi gestionate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, iar hotelierii vor primi gratuit softul. Datele turiştilor vor fi păstrate timp de 5 ani. O problemă ar putea apărea, însă, în modul în care vor fi utilizate aceste informaţii, atrag atenţia reprezentanţii Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării.
Csaba Asztalos, preşedinte al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: „Legea trebuie să prevadă exact care e scopul pentru care se strâng aceste date. În România, gestionarea bazelor de date şi intruziunea în viaţa privată întotdeauna au fost respectate cu mari semne de întrebare".
Marius Dobre, ministrul Turismului: „Nu-şi completează dânsul (turistul – n.r.) şi în acest moment fişa de cazare? Nu ştie şi acum oricine unde se duce?”
În prezent, datele privind turiştii sunt trecute de hotelieri într-un registru cu fişe de cazare.
Sebastian Puznava, manager al unui hotel de trei stele: „Institutul Naţional de Statistică face anumite statistici însă numai în baza fişelor pe care noi le trimitem către Poliţie, însă nu sunt de la toate unităţile de cazare”.
Turiştii nu par deranjaţi de noile prevederi.
„Pe unde mergem avem toate datele stocate, la primarie”.
„Teaba asta e foarte bună pentru eliminarea evaziunii”
„Se individualizează toţi oamenii care au trecut pe aici, care au avut probleme pentru că mai sunt şi probleme”.
Proiectul Legii Turismului este în dezbatere publică.