Angajaţii, recrutaţi de la Autoritatea Sanitar Veterinară, vor avea dreptul să confişte patrupedele celor care nu ştiu să se poarte cu ele, indiferent dacă este vorba despre oameni de rând, circuri sau grădini zoologice.
Animalele maltratate ar urma să fie duse în centre speciale construite din fondurile consiliilor judeţene. Autorităţile locale nu sunt, însă, deloc încântate de un astfel de proiect care se anunţă costisitor.
Şefii Autorităţii Sanitar Veterinare vor să facă uitate astfel de imagini. Pentru asta se înfiinţează o poliţie a animalelor, care ar urma să se ocupe de controlul tuturor locurilor unde sunt ţinute patrupedele, de la ferme, la pet shop-uri, grădini zoologice, circuri şi adăposturi publice.
De astfel de controale se vor ocupa, la nivelul întregii ţării, 100 de inspectori sanitar - veterinari. Aceştia vor avea inclusiv dreptul de a confisca animalele abuzate.
Autorităţile locale se plâng, însă, că nu au bani pentru a construi astfel de centre.
Şefii de la ANSVSA vor ca în fiecare judeţ să existe un adăpost cu cel puţin 15 locuri pentru animale mari, precum caii sau măgarii.
Acolo unde vor constata nereguli, inspectorii de la poliţia animalelor vor putea aplica amenzi de până la 3.000 de lei sau pot cere poliţiei deschiderea unui dosar penal. De exemplu, torturarea animalelor se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni până la un an şi cu interdicţia de a deţine animale timp de până la 5 ani.
Un proiect de lege care prevede înfiinţarea unei astfel de structuri zace de câţiva ani la Camera Deputatilor.