Condiţiile modeste de acasă nu sunt o scuză să nu înveţi. O spune o tânără din Vaslui, care în adolescenţă a abandonat şcoala, pentru că mama nu avea bani. A reuşit, în cele din urmă, să ia Bacalaureatul şi să intre printre primii la Medicină. Alt exemplu demn de admiraţie vine din Baia de Aramă. Un băiat a învăţat printre oile pe care le păzea pe câmp, nu a primit niciodată meditaţii, iar acum este cel care a obţinut cea mai mare medie de admitere la Academia Forţelor Aeriene din Braşov.
Flavius a luptat pentru visul de a pleca din micul sat unde trăieşte şi a reuşit. Fără ajutor, fără meditaţii plătite de părinţi. A intrat cu 9,59 la Colegiul Militar din Alba Iulia, pe care l-a absolvit cu 9,91.
Flavius Toargă, admis la Academia Forţelor Aeriene: Posibilităţi prea mari nu aveam. Tocmai de aceea mi-am dorit să plec spre un oraş mai mare, mai dezvoltat ca să am mai multe şanse de a progresa şi de a evolua în carieră.
Maria Toargă, mama lui Flavius: Nu l-a forţat nimeni cu cartea, cu scris, cu absolut nimic. A mers bine. Mergeam la şedinţe la şcoală şi profesorii ne spuneau că e foarte bun.
Dorinţa lui cea mai mare este însă să devină cel mai bun controlor de trafic aerian. Şi are toate şansele. A intrat primul la Academia Forţelor Aeriene cu 9,99.
Flavius Toargă, admis la Academia Forţelor Aeriene: Am rămas impresionat de ce au ei de lucru. De ce trebuie să facă, cum să comunice cu pilotul, să-i dea coordonate.
Un alt exemplu demn de toată lauda vine din Moldova. Luminiţa este studentă la Medicină. O banalitate ar spune mulți, dacă nu i-ar cunoaşte povestea. După ce a terminat clasa a șasea a abandonat școala timp de trei ani din cauza sărăciei.
Luminița Apostol, studentă: Nu m-am obișnuit încă cu ideea că sunt admisă: E prea frumos și e de necrezut, de la un nivel la care eram să ajung aici. Toți dacă vor să muncească ajung unde își doresc.
Preotul din sat a fost cel care a ajutat-o să termine gimnaziul.
Mihai Paraschiv, preot: Am văzut-o că este aplicată studiului. Nu poți să motivezi pe nimeni niciodată dacă nu vrea să asculte de motivațiile pe care i le dai.
Luminița s-a înscris la un liceu cu frecvență redusă din Vaslui, pe care l-a terminat acum doi ani. A picat Bacalaureatul prima dată. L-a promovat în sesiunea următoare, apoi s-a pregătit singură să dea la medicină. Nu a intrat. Însă un profesor din Iași a aflat de visul ei de a deveni medic și a hotărât să o ajute.
Monica Luminița Cozmei, profesor: Pentru un copil care nu a făcut pregătire la zi este un mare efort. Dar am admirat-o, am spus să-i dăm o șansă.
Mircea Nedea, profesor: Meritul este al ei pentru că nu s-a pierdut. Un copil foarte retras, foarte serios, conștiincios.
Soții Nedea împreună cu alți 5 profesori din Iași au pregătit pentru admiterea de anul acesta la medicină 11 elevi. Nouă dintre ei au reușit să devină studenţi.