Ionuţ avea 16 ani când a fost închis în Penitenciarul de minori şi tineri din Bacău. A fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că şi-a ucis o prietenă.
„Nu m-am gândit că o să-i fac rău. Şi după ce am lovit-o am plecat acasă. Seara a rămas acolo, jos. Era frig, iarnă, şi a îngheţat şi a murit a doua zi la spital”, a povestit acesta.
În spatele gratiilor au ajuns aproape 1.200 de adolescenţi, judecaţi pentru violenţe grave, în ultimii cinci ani. Peste 250 dintre ei au ucis cu sânge rece, iar 334 au violat alţi copii.
Minori judecaţi pentru violenţe grave
Perioada 2007 - 2012: 1.200 de minori
334 judecaţi pentru viol
252 judecaţi pentru omor
90% dintre copiii infratori sunt încarceraţi în penitenciare de adulţi. Specialiştii avertizează că astfel pierd orice şansă de a fi recuperaţi.
„Ajung să nu mai aibă niciun fel de frică de lege, să nu mai aibă niciun fel de respect pentru normele sociale, se perfecţionează în a fi răi”, a avertizat Carmen Covrig, psiholog.
În ţară există însă doar două centre de reeducare cu 300 de locuri - unul la Buziaş, altul la Târgu Ocna. Fiecare dintre ele trebuie să deservească cel puţin 21 de judeţe.
Florin este închis la Buziaş pentru viol. De un an stă aici, însă nu vede pe geam garduri cu sârmă ghimpată şi nici nu poartă cătuşe. Învaţă, în schimb, să fie om şi îşi face planuri de viitor.
„Am învăţat cum să mă reeduc, cum să vorbesc cu oamenii, cum să scriu, să citesc. Aş vrea să continui şcoala, să fac cel puţin 10-11 clase, să dau de permis, să îmi fac o familie, să mă angajez”, a susținut tânărul.
„Ar fi mai bine dacă s-ar reîncerca o metodă mai blândă în sensul că să nu fie penitenciar, să fie centru de reeducare, şcoală de corecţie, să o numim cum vrem, dar cumva mai aproape de vârstă lor, de minori”, a susținut Otilia Lupu, sociolog.
Până anul trecut a mai existat un astfel de centru de reeducare pentru copii, la Găeşti. Însă, în urma unei hotărâri de Guvern a fost transformat în Penitenciar.
„Rezultatele se vedeau. Faptul că intră într-un centru de reeducare analfabet, învaţă să scrie şi să citească, învaţă o poezie, cântă în grupul vocal al centrului, înseamnă mult pentru el”, este de părere Adrian Vulpescu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Găeşti.
Sindicatele din învăţământ au cerut în repetate rânduri Ministerului Educaţiei redeschiderea şcolile de corecţie, dar solicitarea lor a fost respinsă.
Trimişi în judecată pentru acte violente grave (ianuarie - iunie 2012)
Bacău: 109 minori
Iaşi: 29 de minori
Botoşani: 26 de minori
Vaslui: 20 de minori
Sibiu: 19 minori