Potrivit statisticilor, cea mai mare parte a proprietarilor care şi-au scos locuinţele la vânzare vor să obţină între 60.000 şi 80.000 de euro şi nu prea sunt dispuşi să lase din preţ.
Pe de altă parte, bugetele reduse de criză pun beţe în roate românilor care vor să îşi cumpere o locuinţă.
20 la sută dintre cei care vor o casă în Capitală nu sunt dispuşi să plătească mai mult de 20.000 de euro, dar nu prea au de unde alege. Doar 1 la sută din anunţurile publicate de proprietari se adresează acestui segment. O ofertă cu mult sub cerere este şi pentru cei care au un buget de până la 40.000 de euro. Lucrurile încep să se echilibreze pe măsură ce bugetul alocat achiziţiei se apropie sau chiar depăşeşte suma de 60.000 de euro, pragul maxim oferit prin creditul Prima Casă, principalul stimulent al pieţei imobiliare. La anunţurile de peste 80.000 de euro este o mare discrepanţă. Acest tip de locuinţe sunt dorite de numai 12 la sută din români, dar oferta este de trei ori mai mare.
Aceeaşi tendinţă se observă şi în celelalte oraşe mari ale ţării. Trebuie observat însă că cei care caută apartamente mai ieftine de 20.000 de euro au mai multe şanse de reuşită în Constanţa. Oferta de locuinţe este de trei ori mai mare decât în Cluj-Napoca. Pentru cei cu un buget de până la 40.000 de euro, lucrurile se simplifică la Iaşi. Oferta este mult mai generoasă decât în Timişoara, deşi cererea este apropiată.