Comuna Rășinari are aprobat un proiect de apă și canalizare în valoare de 8 milioane de euro, din fonduri europene. Acesta ar trebui sa înlocuiască vechiul sistem, pentru că apa care ajunge acum în casele oamenilor vine direct din izvoarele din zonă, fără sa treaca printr-o stație de tratare.
De altfel, probele recoltate au arătat că apa nu este potabilă.
„S-au recomandat măsuri de dezinfecţie şi curăţare a rezervoarelor de depozitare, precum şi atenţionarea populaţiei în ceea ce priveşte pericolul de a consuma apa din aceste surse neconforme”, spune Simona Berariu, purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu.
Oamenii nici nu vor să audă ce au de spus specialiştii, pentru că beau din acest izvor de când se ştiu.
Noul proiect presupune ca apa să fie adusă în comună de la un bazin aflat la 20 de kilometri depărtare.
Primarul spune că dacă s-ar construi o stație de tratare doar pentru această comună, facturile la apă vor fi foarte mari.
„Va fi un volum de apă tratat mai mare, volum care se va împărţi pe locuitorii din Sibiu, Cisnădie, Răşinari şi atunci costul pe metru cub o să fie mai mic. Dacă ar fi să construim în fiecare localitate câte o staţie de tratare, am avea nevoie de paznici, de laboranţi şi costurile vor fi mult mai mari”, explică primarul Bucur Bogdan.
Locuitorii din comuna Răşinari vor organiza duminică un miting de protest la care vor cere oprirea lucrărilor la apă şi canal şi demiterea primarului.
Și în Târgu Jiu sunt probleme cu reţeaua de apă. Lucrările pentru noua staţie de epurare au început acum doi ani şi ar fi trebuit finalizate anul trecut. Pentru că nu există însă un proiect de îndepărtare a mirosurilor ce provin din activitatea staţiei, acest lucru nu a fost posibil.
Lucrarile sunt efectuate in proportie de 90%, iar investitia se ridica la 5 milioane 720 de mii de lei.
În orașul Motru, stația de alimentare cu apă este blocată, pentru că primăria nu a avut banii pentru cofinanțare, adică 4 milioane de lei. De curând, a facut un împrumut la bancă și lucrările ar trebui să reînceapă.
Stația de alimentare cu apă de la Motru este o investiție de peste 250 de milioane de lei și a fost începuta în urmă cu 5 ani.