Carmen Pătru a născut primul copil, un băiat, la 32 de ani. Doi ani mai târziu a adus pe lume şi o fetiţă. Femeia spune că a aşteptat să termine mai întâi studiile, dar, mai ales, să găsească un bărbat potrivit.
„Am tatonat terenul, până am găsit pe viitorul tată, cum ar veni. Şi de aia. Am căutat, nu fac copilul pentru cineva care nu merită.”, spune Carmen Pătru.
„S-a deplasat accentul de pe dorinţa de a avea un copil şi de a pune filiaţia si procreerea pe primul plan, la importanţa relaţiei de cuplu şi de a alege un partener”, explică Simona Trifu, medic primar psihiatru.
40% dintre femeile din România care au până în 30 de ani nu au încă un copil. La oraş, vârsta medie la care femeile fac acest pas a crescut cu 10 ani faţă de cea a părinţilor lor.
În anii '60, cele mai multe dintre femei năşteau primul copil în jurul vârstei de 20 de ani. Acum, însă, ultimele statistici arată că femeile amână acest moment până la 30 de ani sau chiar mai mult.
Cele care au născut după 30 de ani spun că au avut alte priorități. „Pregătirea pentru o carieră, construcţia unei cariere. Și la un moment dat când am zis că pot să iau o pauză , am făcut şi primul copil”, spune o mamă.
Pe de altă parte, medicii avertizează că odată cu înaintarea în vârstă, sarcina vine cu mai multe riscuri. Pericolul apariţiei sindromului Down este de trei ori mai mare la un copil născut de o mamă de 35 de ani, decât la un copil al unei tinere de 20 de ani. În plus, pot apărea şi probleme de fertilitate.
„Sunt mai multe avorturi spontane, rămâne mai greu gravidă, anomaliile cromozomiale iaraşi sunt mai frecvente. La fel, riscul de naştere prematură este mai mare după vârsta de 35 de ani”, spune Doru Câmpean, medic primar Obstetrică Ginecologie.
La nivel european, vârsta medie la care femeile nasc primul copil este de 30 de ani. Mai mult, în Canada, una din cinci feme ajunge la vârsta de 40 de ani fără să aiba copii.