Alimentele păstrate în condiţii improprii pot cauza toxiinfecţii severe.
Comercianţi opriţi cu desăgile la colţul străzii se găsesc nu doar în apropierea peţelor, ci şi în faţa sediului Finanţelor Publice Bihor. Iar clienţii nu lipsesc.
Ca să economisească un leu sau doi, oamenii îşi sumă riscul să cumpere lapte, brânză sau ouă care au fost ţinute ore întregi în plin soare.
„Când văd câte o bătrânică care încercă să-ţi plaseze câte un kilogram de brânză mi se face milă de ea”, spune o femeie.
Iar mila se transformă destul de des în nemulţumire şi mulţi cumpărători imprudenţi ajung la Protecţia Consumatorului. Iar cei mai ghinioşti intră pe mâna medicului.
„Cumpără lapte şi vin şi ne spun: l-am fiert şi s-a stricat. Branză la fel şi ouă, deci nu îi sfătuim să se cumpere din aceste locuri”, afirmă Adela Baziliu, de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului Bihor.
„Pot avea diverse forme de severitate, mai ales în cazul în care sunt consumate ouă care nu sunt preparate termic corespunzător putând fi purtătoare de diverşi germeni sau toxine”, spune dr. Dorel Ţîrţ - purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Anul acesta, poliţia locală a sancţionat 31 de comercianţi care îşi vindeau marfa la marginea străzii. Lucru care nu-i împiedică să revină în fiecare zi şi să-i îmbie pe trecători cu lapte stricat şi ouă clocite.