Religia la școală, doar pe semnătură. Reacția Mitropoliei: „O mare nedreptate” 

Data publicării:
manuale religie-1

Curtea Constituţională decide ca părinţii să solicite în scris dacă vor ca proprii copii să primească educaţie religioasă. Profesorii cred însă că decizia nu va scădea numărul elevilor care frecventează aceste ore. „Nu este un lucru rău până la urmă, însă marea majoritate doresc această oră şi consideră că este benefică pentru formarea copiilor de vârste mici”, a spus Mariana Sideraş, directoarea Şcolii Herăstrău. 

Părinţii au părerile împărţite privind noua reglementare: „Dacă doar asta e condiţia ca să continue să facă religie, voi veni să semnez. Ideea e că aş vrea să facă în continuare, atât timp cât învaţă lucruri frumoase şi utile”. „Dacă o să spună la şcoală, ştiţi că ce ne dictează, aia facem. Dar eu merg pe premisa să facă religie”.

Reglementarea de până acum făcea loc arbitrariului. „În loc ca părinţii sa fie întrebaţi dacă doresc să îşi trimită copiii la orele de religie, în loc să fie întrebaţi de ce confesiune aparţin, directorii de şcoală îi înscriu din oficiu pe elevi la orele de religie”, a spus Toma Pătraşcu, preşedintele ASUR.

Problema principală a școlilor este cea legată de elevii care nu vor studia religia. Nu pot fi scoşi din cadrul orei de clasă, rămân acolo, în colectivul clasei şi singuri îşi ocupă timpul altfel, făcând teme, jucându-se şi fiind în siguranţă în acelaşi timp”, a spus Mariana Sideraş. Patriarhia Române nu a difuzat, încă, nici o reacţie oficială Privind decizia Curţii Constituţionale.

Sinodul Mitropolitan Cluj: Hotărârea CC privind religia în şcoli, o mare nedreptate făcută educaţiei

Sinodul Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului consideră că hotărârea CC de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie reprezintă "un regres" faţă de Legea educaţiei şi este "o mare nedreptate făcută educaţiei copiilor şi tinerilor".

"Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului îşi exprimă îngrijorarea faţă de campaniile tot mai agresive la care sunt supuşi copiii şi tinerii care învaţă în şcolile din ţara noastră, prin faptul că, în numele unei aşa zise libertăţi de gândire şi de conştiinţă şi a unei promovări a toleranţei şi a drepturilor fiinţei umane, reprezentanţi ai societăţii civile cer tot mai insistent eliminarea obligativităţii predării religiei în şcolile publice. Recenta hotărâre a CC, de a solicita acordul scris al părinţilor ca elevii să participe la orele de religie, reprezintă un regres faţă de actuala Lege a învăţământului. Acest act este o mare nedreptate făcută tocmai copiilor şi tinerilor care sunt beneficiarii orei de religie, prin faptul că aruncă în derizoriu şi relativ preocuparea faţă de educaţia lor morală", se arată într-un comunicat transmis, joi, de reprezentanţii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, scrie Mediafax.

Aceştia susţin că, privită simbolic, "o asemenea decizie împietează libertatea câştigată prin jertfa tinerilor din revoluţia din decembrie 1989 şi al cărei semn vizibil în spaţiul public este ora de religie".

"Se ştie că şcolile noastre sunt agresate tot mai mult de tentaţia tutunului, a alcoolului, a drogurilor, a sexualităţii premature, a vulgarităţii de limbaj şi a devierilor de comportament şi că singurele autorităţi capabile să le stăvilească sunt familia, şcoala şi Biserica. În acest context, religiei îi revine rolul principal de a-i învăţa pe copii şi pe tineri binele, să fie toleranţi şi să aibă discernământ, oferindu-le repere fără de care aceştia riscă să se sufoce în faţa acestor asalturi ale răului", se mai arată în documentul citat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a aflat vârsta maximă pe care o poate atinge un om. Descoperirea făcută în urma celui mai amplu studiu de...
Digi FM
Cum arată Bryan Adams în 2024, la 65 de ani. La 16 ani s-a lăsat de școală pentru muzică
Pro FM
Andrea Bocelli, dezvăluiri despre accidentul în urma căruia a rămas orb: „Acela a fost momentul când s-a...
Film Now
Jennifer Lopez, în cei mai scurți pantaloni din garderobă și cizme până la genunchi, la proiecția noului film...
Adevarul
Un bucureștean reclamă că are nevoie de reconstrucția penisului după ce a apelat la un salon de piercing
Newsweek
Se votează o nouă creștere de pensie și o nouă formulă de recalculare. NU mai contează anii munciți!
Digi FM
Un român, văduv și tatăl a doi copii, mort în inundațiile din Spania. Fratele lui i-a găsit trupul fără...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Un hamster a „evadat” dintr-o școală, într-un balon de plastic. Imaginile, desprinse parcă dintr-un film...
Film Now
James Van Der Beek, forțat de împrejurări să dezvăluie că are cancer. Actorul de 47 de ani, pus în fața unei...
UTV
Margot Robbie si Tom Ackerley au devenit parinti pentru prima oara. Actrita a nascut un baietel perfect...