Bucureştenii nu par deschişi ideii de a avea în chirie refugiaţi. O asociaţie care este dispusă să plătească chiar şi 2000 de lei pe lună pentru a asigura o locuinţă celor care au fugit din calea războiului se loveşte de refuzul proprietarilor. Fie pur şi simplu nu vor, fie spun că situaţia li se pare prea complicată.
Discuție între reprezentanta unei asociații și proprietarul unui apartament de închiriat:
„- Alo, bună ziua, vă sun în legătură cu apartamentul de închiriat. Mai este valabilă oferta? Da! M-ar interesa pentru o familie de refugiaţi...
- Nu!
- Îmi puteţi spune, vă rog frumos, de ce?
- Pentru că nu vreau refugiaţi!”
Acesta este cel mai frecvent răspuns pe care proprietarii de locuinţe din Bucureşti l-au dat unei asociaţii gata să ofere bani printr-un proiect european pentru chiria unor refugiaţi. După săptămâni de căutări abia au reuşit să găsească adăposturi pentru 150 de fugari din calea războiului.
„De ordinul zecilor de ori, poate chiar sutelor atunci când a fost vorba de familii cu mai mult de trei, patru copii. A fost destul de greu să le găsim. Cel mai des auzit răspuns era „nu, în niciun caz". Spuneau „nu mă încurc cu astfel de persoane, eu voi închiria numai la românii mei"”, a explicat Luiza Mutu, consilier juridic la Asociația Serviciul Iezuiților Refugiați.
Beneficiarii de chirie gratuită sunt persoanele care au ajuns la noi în ţară din taberele de refugiaţi din Grecia şi Italia. Printre ei, şi Ahmed, un tânăr de 28 de ani, din Siria, care a venit în România în urmă cu o jumătate de an. Urma să stea în azil, dar a fost norocos şi a primit la scurt timp o garsonieră.
„Am venit aici fără nimic şi de asta mi se pare foarte important ajutorul pe care îl primesc”, a spus Ahmed.
Pentru o garsonieră din Sectorul 2, din Capitală, tânărul primeşte lunar 250 de euro. Dar pentru locuinţe mai mari, cei de la asociaţie oferă refugiaţilor până la 2000 de lei pe lună, plus alţi bani pentru utilităţi.
La el în ţară, Ahmed a lucrat în comerţ. Acum speră să îşi găsească de lucru pentru a-şi permite să se întreţină. Sprijinul pentru chirie este oferit tututor refugiaţilor pentru numai şapte luni.