Italia a alocat, vineri, porturi sigure pentru trei nave de salvare a migranţilor, în contextul condiţiilor meteo nefavorabile, a justificat, sâmbătă, guvernul de la Roma, dând asigurări că nu este vorba de o schimbare de poziţie a sa în privinţa ONG-urilor umanitare ce operează în Marea Mediterană, informează AFP, citat de Agerpres.
Geo Barents, nava organizaţiei Medici fără Frontiere, ar urma să acosteze duminică dimineaţa în portul Salerno, pentru a debarca acolo 248 de migranţi salvaţi în mai multe operaţiuni în ultimele zile. Nava germană Louise-Michel a sosit, vineri, pe insula italiană Lampedusa cu 33 de migranţi la bord. La rândul său, Humanity 1, nava sub pavilion german a ONG-ului SOS Humanity, trebuie să ajungă în Bari în următoarele ore, după ce a salvat 261 de persoane.
„În privinţa imigraţiei, nicio schimbare de poziţie”, a susţinut, sâmbătă, o sursă din ministerul de interne italian. „Ministerul şi-a dat acordul pentru intrarea navelor în apele italiene pentru că se apropie vremea rea şi condiţiile de navigare ar fi pus rapid în pericol persoanele la bord”, mai spune sursa citată.
Acestea sunt primele nave primite de Italia după refuzul ei, în noiembrie, de a lăsa să debarce sute de migranţi salvaţi şi luaţi în grijă de mai multe nave umanitare, printre care Geo Barents.
La presiunile UE, guvernul condus de Giorgia Meloni acceptase debarcarea celor mai vulnerabili migranţi salvaţi, continuând să refuze intrarea în porturile sale pentru Ocean Viking, nava ONG-ului SOS Mediterranee, primită în final în Franţa.
Italia continuă să denunţe „acţiunile provocatoare şi riscante” ale ONG-urilor, care „favorizează intrarea în Italia a unor migranţi economici, care nu au niciun drept să intre şi să rămână în Italia”, a mai spus sursa citată.
Italia a constatat anul acesta o creştere puternică a intrărilor pe teritoriul său pe cale maritimă, potrivit cifrelor oficiale, cu 97.236 de persoane sosite pe coastele sale începând cu 1 ianuarie 2022, comparativ cu 63.000 şi 33.000 în aceeaşi perioadă a anilor 2021 şi 2020, ani de criză sanitară. O majoritate a acestor migranţi sunt salvaţi de paza de coastă italiană, însă guvernul de la Roma a criticat puternic operaţiunile de salvare ale navelor închiriate de ONG-uri umanitare.
Editor : Adrian Dumitru