Un număr de 70 de organizații au semnat un protest față de decizia anunțată de candidatul desemnat pentru funcția de premier al României privind separarea Apelor şi Pădurilor din zona de competenţă a Ministerului Mediului.
„Considerăm această decizie în dezacord cu principiile de protecţie a mediului care ar trebui să guverneze administrarea Apelor şi Pădurilor şi ne manifestăm temerea ca aceste domenii esenţiale pentru sănătatea mediului să nu fie afectate de filozofia exploatării resurselor, în detrimentul conservării lor”, se arată în comunicatul Coaliției pentru Mediu din România.
Potrivit documentului, decizia este în contradicţie cu concepţia structurii guvernului anunţat de premierul Victor Ponta, conform căreia responsabilităţile trebuie să reflecte arhitectura instituţională de la nivel european.
În acest sens, reprezentanții Coaliției menţionează că România are negociat cu Comisia Europeană un capitol de mediu care include şi componenta de ape și, prin urmare, soluţia guvernamentală propusă nu reflectă atribuţiile Direcției Generale pentru Mediu.
„Se impune o abordare protecționistă”
Un alt motiv pentru care separarea este greşită este legat de faptul că majoritatea zonelor protejate din cadrul Natura 2000 sunt suprafeţe de apă şi pădure, iar protejarea lor trebuie să fie o prioritate în acord cu directivele europene Păsări şi Habitate, arată reprezentanții Coaliției.
„Menţionăm că starea de degradare a pădurilor din România, precum şi asaltul fără precedent asupra râurilor de munte prin construcţia (ilegală de cele mai multe ori) a microhidrocentralelor (MHC) impune o abordare protecţionistă şi o atenţie specială acordată resurselor naturale ale ţării”, atrag atenția organizațiile de mediu.
Coalitia pentru Mediu din România solicită Primului Ministru să renunţe la nefericita idee de a desparţi cele două domenii, păduri şi ape, de Ministerul Mediului şi i-au reamintit propria sa declaraţie şi decizie cu ocazia încercării din primăvara de a muta pădurile la Ministerul Agriculturii.