Un profesor din Timiş a renunţat la catedră ca să predea tinerilor, şi nu doar lor, o lecţie mai importantă: România frumoasă în fotografii. Îndrăgostit de peisajul şi satul tradiţional, şi-a botezat copiii Mara şi Mureş, apoi a socotit că paradisul este în Bucovina şi s-a mutat acolo. De cadrele lui care arată viaţa oamenilor simpli te îndrăgosteşti, pur şi simplu, relatează Digi24.
Bucovina e locul lui de suflet, iar asta se vede! în miile de fotografii făcute aici. Culorile toamnei, pe ceaţă, deschid o poveste de basm.
Pentru că bate ţara-n lung şi lat, surprinde imagini incredibile. Un alt colţ de România: Delta - la apus. În cerul care parcă a luat foc e conturată fericirea copilăriei: îmbrăţişări, bicicletă şi peşte, doar suntem în Deltă.
Fotograful spune că ar putea să trăiască în orice sat din Transilvania. E fascinat de bisericile fortificate, de oamenii simpli şi de viaţa la ţară. Un cadru perfect: natura şi animalele fac singure figuraţie în fotografii.
Şi peste tot merge cu trenul. Pentru că şi fiecare gară are poveştile ei. Pe „copila care sărută fereastra" a întâlnit-o în Timişoara.
Pe reţelele de socializare, aprecierile curg.
Şi-a exprimat pasiunea mai întâi pe filmul foto, precum marii clasici. A trecut apoi în era digitală, cu avantajele ei evidente: putea să vadă poza imediat, calitatea era mai bună, iar frumusețea rurală putea fi surprinsă în infinite ipostaze. Fotografia lui de suflet: portretul meşterului cărbunar Miklos Bacsi, în timp ce muncea la o bocşă - o făbricuţă de făcut cărbune de lemn.
„Acest portret al lui Miklos Bacsi, mânjit pe față cu funingine, cu mâinile încordate, cu venele care-i ies parcă prin piele și cu niște ochi de un albastru pur, imi rămâne acest portret cel mai mult în minte. Pentru că acel om emană o putere, o vitalitate, o hotărâre care de multe ori ti e sprijin când ți-e mai greu și când privești acei ochi capeți putere din nou”, afirmă Sorin Onișor, fotograf.
În drumeţii devine, de multe ori, cel mai bun prieten al ţăranilor. Pentru că e natural şi sincer, reuşeşte să surprindă oameni simpli în cele mai expresive fotografii.
„Sunt oamenii calzi, sunt animale, sunetul de talangi sau sunetul nicovalei unui fierar, sunt sunetel, lătratul de câini, cocoșii e un miros aparte, fiecare anotimp cu imaginile, culorile și sunetele lui... e o nebunie, un amalgam de senzații olfactive, vizuale, senzoriale, cum vrei să le spui, e un univers extrem în sensul frumos și bun al cuvântului”,
Lucrând la tema de doctorat despre meșteșugul fierăritului, a ajuns să-i cunoască pe mai toți meșterii din țară. Aşa a reuşit şi unele dintre cele mai spectaculoase fotografii ale sale.
„Eu imi văd de meseria mea și el isi vede de meseria lui”, adaugă Ilie Rapschi, meșter fierar .
În acest atelier, construit în 1928, Sorin a venit de-atâtea ori, încât le-a transmis şi celor doi fierari, tată și fiu, microbul fotografiei.
Un lucru e sigur: ar sări şi în foc pentru imaginile care te transportă în lumea lui de basm. Atât de mare este pasiunea lui Sorin Onişor pentru natură şi satul românesc tradiţional.
„România este de departe cea mai frumoasă țară din Europa, de departe, departe de tot.Satul românesc face parte din sufletul meu”, afirmă Sorin Onișor, fotograf.