Deocamdată, importurile de carne de porc din Ungaria au pătruns în ţară mai ales în judeţele apropiate de graniţa de vest, adică în Bihor, Satu Mare şi Arad. Sunt importuri făcute de mici comercianţi, fără acte şi verificări, la care se câştigă foarte mult doar din diferenţa de TVA. De la 1 ianuarie, TVA-ul la carnea de porc este de 5% în Ungaria, în scădere de la 27%.
Producătorii de carne de porc din România se tem însă că întreaga piaţă va fi umplută cu marfa mai ieftină de import, adusă ilegal. Anul trecut, au intrat în abatoarele româneşti 150.000 de capete de porci vii. Reducerea de TVA din Ungaria va impulsiona şi mai mult importurile. Fermierii se tem să facă estimări. Tendinţa este însă de scădere a preţurilor.
"Micile măcelării sunt aprovizionate direct cu maşini mici, care aduc carcase din Ungaria şi care dispar imediat. Preţul este de zece zile în scădere, am ajuns ca preţul de vânzare să fie undeva între 5,6 şi 5,8 (lei pe kilogram) în viu", spune la Digi24 Ioan Ladoşi, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc. Este vorba despre preţul practicat la poarta fermelor, pentru că la ţărani, acesta e mai mare. Anul trecut, în târguri, preţul de vânzare pentru carnea de porc în viu ajungea sa fie 6,6 lei kilogramul în viu.
"Crescătorii de porci sunt îngrijoraţi de importurile care vin din Ungaria, după ce de la 1 ianuarie la ei a scăzut TVA la carne de porc de la 27% la 5%. Lor le convine să vândă aici, unde preţul e mai mare decât în Ungaria. Chiar dacă vând la preţul de la ei, câştigă din diferenţa de TVA, care la noi e 24%", a declarat şi pentru Mediafax Ioan Ladoşi.
Şi în România se discuta de mai multă vreme de reducerea TVA la carne, dar o decizie nu a fost luată. Producătorii români nu au de ales decât să umble la costuri ca să îşi protejeze profiturile. Despre exporturi încă nu poate fi vorba. Deşi România are voie de la 1 ianuarie 2014 să exporte carne de porc în ţările Uniunii Europene, exporturile fizice întârzie, pentru că fermele încă nu au toate autorizaţiile necesare. Piaţa europeană este afectată şi de embargoul pus de Rusia asupra importurilor de carne de porc din Uniunea Europeană. În Germania, preţurile au scăzut cu 6% numai în ultimele două săptămâni.