Problema penitenciarelor, la Comisia Juridică

Data actualizării: Data publicării:
gratii inchisoare detentie sursa foto digi24
Foto: Digi24

Deputaţii din Comisia Juridică au o zi încărcată. Urmează să dea aviz pentru proiectul care reduce trei zile din pedeapsa deţinuţilor care au stat 30 de zile în condiţii necorespunzătoare. În discuţie intră şi iniţiativa prin care condamnaţii primesc o reducere cu 20 de zile a pedepsei, indiferent de numărul cărţilor scrise în penitenciar. 

gratii inchisoare detentie sursa foto digi24

De asemenea, deputații mai au de analizat și o propunere a cărei aplicare ar scuti persoanele care exercită un serviciu public de răspunderea penală pentru conflict de interese. De exemplu, parlamentarii şi-ar putea angaja rudele în posturi de consilieri.

Proiect inițiat de fostul ministru al Justiției

Proiectul privind reducerea pedepsei cu trei zile pentru deținuții care au fost încarcerați în condiții necorespunzătoare a fost iniţiat de fostul ministru al justiţiei Raluca Prună și a fost deja adoptat de Senat, relatează Agerpres.

În proiect se precizează că se consideră spațiu necorespunzător de detenție acela care este mai mic sau egal cu 3 mp/deținut și se calculează prin împărțirea suprafeței totale a camerei de deținere la numărul de persoane cazate în încăpere, indiferent de dotarea spațiului respectiv.

Conform documentului, se interzice aprobarea cererii persoanei condamnate care execută o pedeapsă privativă de libertate într-un spațiu corespunzător de transfer, pentru motive personale, într-un spațiu necorespunzător prin raportare la articolul privind mecanismul de compensare, iar ziua sau perioada în care deținutul a fost internat la infirmeria locului de deținere, în spitalele din rețeaua ANP sau din rețeaua Ministerului Sănătății, s-a aflat în tranzit sau a fost transportat în vederea transferului între locurile de deținere nu se consideră cazare într-un spațiu necorespunzător.

„Perioada pentru care se acordă zile considerate ca executate în compensarea cazării într-un spațiu necorespunzător se calculează începând cu 24 iulie 2012", se mai arată în proiect.

În termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, pentru toate persoanele private de libertate aflate în locurile de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor se vor întocmi dosare privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal și se vor sesiza, de îndată, comisiile pentru eliberare condiționată, prevede proiectul.

„Prevederile prezentei legi se aplică în mod corespunzător minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție sau în centre educative, precum și minorilor care au executat pedepse în penitenciare potrivit Codului penal din 1968 și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centrele de detenție, în aplicarea art. 21 din Legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, putându-se dispune înlocuirea măsurii internării cu măsura educativă a asistării zilnice", se mai arată în documentul citat.

Calcularea părții din durata pedepsei considerate ca executată în compensarea condițiilor necorespunzătoare este o măsură temporară care își va înceta aplicarea la 31 decembrie 2022, când, potrivit Memorandumului privind 'Aprobarea calendarului de măsuri necesare îmbunătățirii condițiilor de detenție și a sistemului de probațiune', vor fi create noi locuri de cazare în sistemul penitenciar, se mai precizează în proiect.

Scriitorii-deținuți

O altă iniţiativă care va primi aviz se referă la controversata problemă a scriitorilor din închisoare. Conform proiectului, deţinuţilor li se vor scădea 20 de zile din pedeapsă indiferent de numărul cărţilor pe care le scriu.

Legea a trecut deja tacit de Senat, dar votul final va fi dat în Camera Deputaților. 

Până ce Parlamentul va lua o decizie rămâne în vigoare ordonanţa de urgenţă a Guvernului, care prevede o reducere a pedepsei cu 20 de zile, indiferent de numărul de cărţi scrise.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
România în cel mai mare dezastru economic din istoria noastră: falimente, șomaj masiv, disperare și vieți...
Digi FM
Sharon Stone, imaginea eleganței la Festivalul de la Palm Springs. Actorul de care e foarte mândră: Cariera...
Pro FM
La 46 de ani, Usher se menține într-o formă de invidiat. Artistul a dezvăluit care este secretul aspectului...
Film Now
Cauza morții regizorului Jeff Baena, soțul actriței Aubrey Plaza, dezvăluită. Cineastul avea 47 de ani
Adevarul
Motivul dureros pentru care David Popovici nu face reclamă la casele de pariuri. Cazul de dependență pe care...
Newsweek
Care pensionari pierd între 150 și 700 lei la pensie în ianuarie? Efectul anulării indexării
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Jude Law spune că soția sa a uitat că este un tip „atrăgător”, după transformările lui pentru „Firebrand” și...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025