Foto: Agerpres
Pe ordinea de zi, la primul punct, figurează un proiect de hotărâre privind aprobarea studiului pentru fundamentarea oportunității delegării prin concesiune a activității de salubrizare în municipiul București și delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare.
Din studiu reiese că activitățile de deratizare, dezinfecție și dezinsecție din ultimii cinci ani realizate de către operatorul contractat de municipiul București au constat în campanii de igienizare axate mai ales pe combatarea țânțarilor și șobolanilor.
"Totuși, diferiți factori arată o revenire a focarelor și intervențiilor punctuale necesare care au fost realizate. (...) Din studiul asupra percepției populației se observă necesitatea unor intervenții și asupra altor vectori în cadrul dezinsecției: căpușe, gândaci de canalizare, etc", se arată în studiu.
Totodată, se menționează că în percepția populației calitatea generală a serviciilor este bună, iar infestarea, în parametrii normali. Se mai precizează că în vederea eficientizării activității se impune o abordare globală (un program unitar de acțiune), dar și includerea unor servicii la cerere (în cazul identificării unor focare). Studiul detaliază activitățile care urmează să fie delegate, frecvența cu care vor trebui deratizate blocurile, locuințele individuale și zonele cu vegetație, dar și cât de des vor trebui efectuate operațiuni de dezinsecție împotriva țânțarilor, căpușelor și gândacilor de canalizare. Pentru activitățile de teren este necesar un număr minim de 326 agenți DDD, dar vor fi necesare și 14 persoane care să asigure managementul, potrivit sursei citate.
De asemenea, pe ordinea de zi figurează și șase proiecte de hotărâre care fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană "Zona Centrală".
* Astfel, proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal "Piața Constituției — Antim — B-dul Unirii" își propune creșterea atractivității pietonale în zona reprezentativă a Parlamentului, eliberarea spațiului public de prezența agresivă a autoturismelor de-a lungul Bulevardului Unirii, în Piața Constituției și în zona mănăstirii Antim; constituirea unui spațiu reprezentativ de adunare, odihnă și recreere în vecinătatea Palatului Parlamentului, sporirea atractivității în zona Mănăstirii Antim și sprijinirea dezvoltării unui nucleu activ bazat pe activități culturale, sociale, de agrement și de turism; crearea de parcări subterane.
* Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanismPlan Urbanistic Zonal "Piața Cantacuzino — Piața Lahovary" are ca principale obiective: conturarea unei identități cultural-turistice a zonei, decongestionarea traficului rutier, favorizarea potențialului de promenadă, facilitarea accesului spre Parcul Ioanid și Grădina Icoanei, "zone verzi din centrul orașului cu valoare ambientală deosebită, susținute de clădiri cu valoare patrimonială".
* Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanismPlan Urbanistic Zonal "Parc Sfinții Apostoli — Podul Calicilor" propune — alături de conturarea unei identități cultural-turistice a zonei, decongestionarea de trafic rutier și favorizarea potențialului de promenadă — consolidarea potențialului turistic al zonei, revitalizarea și integrarea în circuitul turistic bucureștean a zonei cu valoare ambientală din jurul Bisericii Domnița Bălașa, cât și a tradiționalului "pod al calicilor".
* Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanismPlan Urbanistic Zonal "Parc Izvor — Pod Mihai Vodă" are ca obiectiv: remodelarea și modernizarea Parcului Izvor, recuperarea identitară istorică a orașului prin reconstituirea tramei stradale locale dinaintea demolărilor ca trasee de parc, revigorarea sentimentului de apartenență la valorile urbanistice tradiționale, dar și identificarea cu trecutul istoric bucureștean.
* Proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanismPlan Urbanistic Zonal "Spațiu Public Sala Palatului" urmărește remodelarea/modernizarea zonei verzi aferente Sălii Palatului și realizarea unui spațiu public compus și amenajat după principii actuale, atractiv, polivalent, adaptabil, acoperind o mare varietate de utilizări (acces spectacol, relaxare, agrement).
* Pe ordinea de zi se mai află și proiectul de hotărâre privind aprobarea documentației de urbanism Plan Urbanistic Zonal "Rahova — Uranus — Piața de Flori" care urmărește: conturarea unei identități culturale/turistice a zonei centrale bucureștene, decongestionare spațiilor publice de trafic auto și automobile parcate, favorizarea potențialului de promenadă, creșterea capacității de parcare auto în zonă, transformarea tradiționalei piețe de flori într-un punct de atractivitate turistică.