„Pentru această dată roşiile arată foarte bine, deja sunt îmbobocite”, spune Vasile Golgojan.
El se mândreşte cu tomatele sale. Încă de la jumătatea lunii decembrie a început munca în solar, cu însămânţarea celor 3.000 de metri pătraţi.
„Deja am trecut de perioada cea mai critică, când plantele trebuiau să răsară omogen, să fim atenţi că erau gerurile”, explică legumicultorul.
În mai puţin de o săptămână, firele de roşii vor fi replantate într-un alt solar. Astfel, legumicultorii din Izbiceni sunt siguri că vor fi primii care vor ieşi pe piaţă cu tomatele la începutul lunii mai.
În comuna Izbiceni aproape că nu mai există gospodărie în care să nu se cultive roşii. Marian Baracu e legumicultor de când se ştie, iar solarul este singura lui sursă de venit.
„De când am terminat şcoala, de 23 de ani, lucrez cu părinţii de mic”, spune acesta. „Răsadurile sunt frumoase, cresc foarte bine, acum ne-a ajutat şi timpul, a fost perioadă de soare”, adaugă el.
Oamenii se laudă cu legumele care ajung în toată ţara.
Primarul din Izbiceni, Mircea Velica, are planuri mari. Vrea să înregistreze brandul la OSIM: „Vom face demersurile necesare în aşa fel încât nu numai roşia, dar şi derivatele care rezultă din roşie...în primul rând, aş merge pe acea pastă de tomate şi bulionul”.
În Izbiceni sunt cultivate aproape 500 de hectare de solarii cu roşii. Producţia medie este de peste 100 de tone la hectar.