Tinerii care au tatuaje sau alte semne distinctive pot deveni pompieri. Dacă până acum era împotriva legii ca ei să fie primiţi la concurs, acest lucru s-ar putea schimba curând. Autorităţile vor să modifice regulile, pentru a atrage cât mai mulţi candidaţi care să înlocuiască numărul mare de plecări din MAI. Valul de pensionări îi afectează însă pe cei rămaşi în sistem: angajaţii de la Interne, adică şi pompierii şi jandarmii, ar putea fi mutaţi de la o unitate la alta fără ca ei să fie de acord.
„O persoană respinsă de exemplu pentru că are o urmă de arsură pe antebraţ, o urmă, nimic funcţional, persoană era foarte OK şi a fost respinsă pentru că arsură se consideră semn distinctiv”, spune Raed Arafat, secretar de stat în MAI.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a vorbit cu ministrul de Interne pentru a schimba legea.
„La pompieri pe mine mă intereseaza ca omul să aibă pasiune, să fie apt, sa iubească ce face, nu să mă duc să spun că dacă are o tăietură la faţă sau o tăietură la antebraţ sau orice semn înseamnă că el nu mai poate în viaţa lui să fie la pompieri”, spune Raed Arafat.
Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă și Jandarmi au rămas anul acesta fără aproape 2.000 de angajați, plecați prin pensionare. Cei mai mulţi oameni cu experienţă, aflaţi la comandă, care acum trebuie înlocuiţi.
„Acum pompierii care vor să devină şefi ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă sau adjuncţi trebuie să aibă minimum 3 ani de experienţă pe o funcţie inferioară. Ministerul de Interne vrea să modifice legea, astfel încât la concurs să poată participa şi candidaţii care au mai puţină experienţă, respectiv un an şi jumătate”, relatează Maria Moiș, reporter Digi24.
„S-a hotărât să mergem pe un an jumate, temporar. Ca să permitem să lărgim un pic şi baza de selecţie ca să permitem să participe şi unii care sunt mai tineri”, spune Raed Arafat.
Cea mai controversată propunere: angajaţii ISU şi Jandarmii să poată fi mutaţi de la o unitate la alta, fără să fie nevoie de acordul lor. Oficialii din MAI dau asigurări că nu se vor face mutări dintr-un județ în altul.
„Dacă comandantu,l la fiecare mișcare pe care trebuie să o facă pe linie operativă, trebuie să ceară acordul miltiarului, credeţi-mă, înseamnă că nu nu mai mişcăm foarte multe lucruri din aceste motive”, spune Raed Arafat.
Toate modificările se regăsesc într-un proiect pus în dezbatere publică.