Poate fi inclus ansamblul de la Roşia Montană în patrimoniul UNESCO? D. Barbu: Nu sunt bani. Ar fi nevoie de 500 - 600 de milioane de euro

Data publicării:
rosia montana cariera carnic -Mediafax Foto-Ovidiu Dumitru Matiu-1

În raportul întocmit de profesorii britanici, în baza unei vizite efectuate la Roşia Montană şi a documentelor studiate de aceştia, se arată că ansamblul de la Roşia Montană nu doar merită, ci şi poate fi înscris în patrimoniul UNESCO, îndeplinind toate cele patru criterii cerute în acest sens.

„Concluziile nu sunt greşite. Eu subscriu tuturor acestor concluzii, dar spre deosebire de cei doi profesori am o grijă: cu ce bani facem acest lucru şi nu am găsit răspuns la această întrebare. E frumos să facem acest lucru, am crea locuri de muncă la faţa locului, zona are un potenţial imens ecologic”, a declarat ministrul Culturii, invitat la emisiunea Kilometrul 0.

Potrivit acestuia însă, calculele Ministerului Mediului au arătat că pentru ecologizare ar fi necesare 400 de milioane de euro.

„Ca să acoperim totul cu vegetaţie de bună calitate, să eliminăm poluarea, că apa aia e roşie de aia îi spune Roşia Montană - apa e toxică în mod natural - dacă am avea acei bani, iar cineva ar indica o sursă - se supără Parlamentul că Guvernul le respinge un proiect de lege, dar scrie clar că trebuie indicată şi sursa de finanţare – deci, dacă cineva ne spune unde găsim 400 plus milioane de euro pentru ecologizare, probabil 15 – 20 de milioane de euro să continuăm explorarea galeriilor, să le punem în valoare, să le ventilăm, să spunem o anvelopă de 500 – 600 de milioane de euro. Neavând surse de finanţare nu avem pe ce face exerciţii teoretice. Dacă cineva, o asociaţie de cetăţeni, o mişcare civică ne spune că: am strâns 50 de milioane de euro să începem, sunt convins că acest guvern va reacţiona. Cel puţin, Ministerul Culturii va fi încântat să facă ce studii de impact doriţi”, a spus Daniel Barbu.

El a subliniat că Gold Corporation „nu dă nimic pentru patrimoniu, aprobări, descărcări arheologice”. „Descărcările vor fi date potrivit legii, dacă exploatarea va merge într-o direcţie şi trebuie făcută cercetarea arheologică şi vor constata că în acest punct va fi un vestigiu monumental vom spune: nu scoateţi nimic, noi protejăm monumente. Nu s-a dat nicio descărcare arheologică până acum. Singurul angajament al Ministerului Culturii e să dea avizele în funcţie de termenele prevăzute de lege”, a subliniat Daniel Barbu.

Fundaţia Pro Patrimonio a susţinut că a plătit aproximativ 10.000 de lire sterline pentru efectuarea unui raport arheologic referitor la masivul Cârnic, care făcea parte din procesul de includere în Patrimoniul Mondial. Ulterior, a acuzat Ministerul Culturii de blocarea includerii zonei Roşia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO şi a reclamat secretizarea raportului arheologic referitor la masivul Cârnic.

Includerea zonei Roşia Montană în patrimoniul UNESCO este una dintre revendicările celor care se opun proiectului minier trimis Parlamentului spre aprobare.

Organizaţiile non guvernamentale şi OAR l-au acuzat pe ministrul Culturii de dezinformare.
„Mă refer la declaraţiile domnului Daniel Barbu privind patrimoniul cultural de la Roşia Montană. Ministrul ne reproşează că în studiile realizate în perioada 2001-2002 pentru Consiliul Local de la Rosia am fi afirmat că patrimoniul de acolo ar fi lipsit de valoare din cauza exploatării la suprafaţă din perioada comunistă. Noi am scris despre distrugerile din perioada comunistă în raport, însă concluzia nu a fost că patrimoniul de acolo este lipsit de valoare, ci din contră. Deci, dl. ministru a denaturat informaţia şi a scos-o din context. Acest pasaj este folosit şi în argumentaţia RMGC, argumentaţia ministrului fiind identică cu cea a RMGC, ceea ce demonstrează că textul ministrului este redactat de corporaţie nu de cineva din instituţie", declara în septembrie Ştefan Balici, reprezentant ARA.

Pe de altă parte, fostul ministru al Culturii Kelemen Hunor a spus că autorităţile locale din Roşia Montană s-au declarat încă din 2010 împotriva includerii zonei în patrimoniul UNESCO şi a precizat că raportul întocmit în urmă cu trei ani pe tema vestigiilor istorice de acolo se află în posesia sa, şi nu la minister.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Zodiile care vor avea trei ani plini de noroc începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
De când va fi fabricată Dacia Spring în Europa: va duce la o scădere masivă a costurilor
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
O dragoste ca a lor e rară. Julia Roberts, fotografie plină de tandrețe alături de soțul ei și declarație...
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...