„Motivația este: mă deplasam pe o distanță scurtă, aveam o urgență... Mică parte acestora recunosc că au greșit”, a spus comisarul Cristian Andrieș. Nicio scuză nu i-a scăpat de amenzi pe șoferii amețiti de aburii alcoolului în perioada sărbătorilor de iarnă. Aproape 400 dintre ei au rămas pietoni vreme de 90 de zile pentru că etilotestele au indicat cel puțin 50 de miligrame de alcool în aerul expirat.
Ca să înțelegeți cât au băut toți acești șoferi înainte să urce la volan, o concentrație de 50 de miligrame de alcool în aerul expirat înseamnă trei pahare de vin sau două pahare de coniac. Suficient cât să rişte să provoace accidente grave, spun polițiștii. „Aici se întâmplă efectul de transmitere de cutumă. Domnule, nu se poate de sărbători să nu beau. Hai mă, bea și tu puțin că n-o să se întâmple nimic! Crește încrederea în resursele propri, un soi de curaj aproape inconștient”, a spus psihologul Mihai Aniței.
Polițiștii au făcut portretul robot al românului care se urcă băut la volan. În general, este un tânăr de până în 30 de ani și conduce mașini puternice. Au avut, însă, surpriza să oprească și octogenari care au plecat cu mașina de la cârciuma din sat.
Românii nu se dezic nici dincolo de graniță. În Spania, un conanțional ține prima pagină a ziarelor după ce a dat peste cap un aparat de măsurare a alcoolemiei. El a fost depistat în trafic în zona de nord a Cataluniei depășind cu nu mai puțin de 7 ori limita maximă de alcool prevăzută de lege, care aici în Spania este de 0,30 la mie.
În plus, era și sub influența drogrurilor. Bineînțeles, a fost arestat și îl așteaptă ani buni de pușcărie. La noi, toleranța la alcool e zero. Adică pentru un singur pahar de băutură, șoferul riscă o amendă cuprinsă între 800 și 1800 de lei. Cei cu o alcolemie mai mare de 0,40 de miligrame se pot alege cu dosare penale.