Pensia privată: mai mică şi mai riscantă

Data publicării:
160817_ilustratie_bani_11_INQUAM_Octav_Ganea

Autorităţile spun că pentru a reduce efectul scăderii pensiei private, administratorii fondurilor ar trebui să facă investiţii mai riscante. Adică, banii populaţiei administraţi prin Pilonul II să fie plasaţi în proporţie mai mare în acţiuni pe bursă şi într-un procent mai mic în titluri de stat.

Vicepreşedintele ASF recunoaşte că măsura de reducere a contribuţiilor la pensiile private de la 5,1 la 3,7% a fost luată de Guvern pentru salvarea sistemului public de pensii. Decizia ar fi însă una provizorie.

Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: „Cât timp tu ai un deficit la pilonul 1, nu se întâmplă absolut nimic dacă raţionalizezi printr-un transfer care nu este deloc mare, de 1 şi ceva la sută, pentru o perioadă determinată de timp. Este de aşteptat ca acest procent de 5,1 să revină în 2-3 ani”.

Alexandra Smedoiu, director de consultanţă: „Această decizie de a diminua contribuţiile nu poate decât să fie în detrimentul viitorilor pensionari. Valoarea pensiei, valoarea contribuţiei va scădea cu 20 la sută.”

Pentru ca pierderile să nu fie foarte mari pentru oameni, specialiştii spun că o soluţie ar fi creşterea randamentului peste 10% cât este acum. Pentru asta ar trebui ca sumele de bani investite in plasamentele riscante, cum ar fi acţiunile pe bursă, să se majoreze dde la 5 la 15%. În acest moment, 95% din fondurile administrate sunt investite în plasamente sigure, cum sunt titlurile de stat.

Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF: „Să dai voie fondurilor private să investească mai mult în acţiuni, deci să aibă un randament mai mare care va compensa această diferenţă de contribuţie”.

Alexandra Smedoiu, director de consultanţă: „Oamenii trebuie să fie conştienţi de acest lucru, să înţeleagă că venitul lor din pensie este din ce în ce mai nesigur, şi trebuie să economisească”.

Pentru ca fondurile de pensii să aibă randamente bune, mai trebuie îndeplinită o condiţie, spun avocaţii: politicienii şi guvernantii să fie amendaţi pentru declaraţiile împotriva companiilor private.

Cristian Duţescu, avocat: „Ar trebui să fie sancţionată declaraţiile care ar putea să aibă un impact asupra pieţelor financiare.”

În vară, după declaraţiile ministrului de Finanţe Ionuţ Mişa, potrivit căruia pilonul II ar trebui desfiinţat, Bursa a pierdut 4% din valoare.

FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat și-a cumpărat cea mai ieftină mașină din lume. Ce poate să facă această la nici 2.500 de euro
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Richard Gere, dezvăluiri despre mutarea în Spania: „Soția mea mi-a dat șapte ani în SUA!” Alejandra e mai...
Adevarul
Cresc impozitele pe venituri din activități independente în 2025. Când se declară și cum se raportează
Newsweek
570 lei în plus la pensie timp de 6 luni pentru anumiți pensionari. Cum intri în posesia banilor?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
A rămas însărcinată la trei luni după îndepărtarea unui fibrom uterin de 13 cm
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Angelina Jolie, după ce a luat prima lecție de operă pentru filmul "Maria": "Am tras aer în piept și am...
UTV
One Direction, reuniti pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Liam Payne. Imagini emotionante de la...