Părinți digitali. Cum te poate ajuta social media să fii un părinte mai bun
Claudia Ştirbei este antreprenoare, blogger şi are doi copii, Anastasia şi Cristian. Programul ei este întotdeauna încărcat, dar puştii sunt pe primul loc. Se consideră o mamă modernă şi este întotdeauna la curent cu noutăţile în materie de parenting.
„Mi se pare important să ne informăm de pe toate canalele în ceea ce priveşte copiii noştri şi în ceea ce priveşte dezvoltarea noastră personală. Mi se pare în regulă şi să urmărim bloggeri de parenting, să citim cărţi de parenting atâta timp cât avem capacitatea de a trece prin filtrul nostru critic. Nu există reguli general valabile de creştere a copiilor. Aşa cum la copiii mei nu pot să aplic aceleaşi lucruri pe care le-am aplicat la primul şi la al doilea, cu atât mai mult nu pot să generalizez la o lume întreagă. Chestiile astea le înveţi, le intuieşti. E foarte greu să-ţi spună cineva...ce trebuie să faci cu copilul tău pentru că doar tu ştii ceea ce are nevoie şi ceea ce simte”, a explicat Claudia Știrbei, blogger și mamă.
Știința care îi învață pe părinți să crească oameni mari
Parenting-ul este, în viziunea specialiştilor, o ştiinţă nouă care îşi propune să-i înveţe pe părinţi cum să crească oameni mari. În România, sunt zeci de site-uri care oferă mamelor si taţilor sfaturi legate de educaţia copiilor.
Pe lângă acestea, există grupuri de informare dedicate proaspetelor mămici şi bloggeri care vorbesc despre experienţa proprie în speranţa că vor inspira cât mai mulţi părinţi.
„E minunat că părinţii au acces la atât de multe informaţii. Un lucru foarte valoros e că ei se pot valida şi nu se mai simt singuri. Se naşte şi o presiune foarte mare de a fi perfect, de a face lucrurile exact cum trebuie, iar asta nu există. Lucrul perfect făcut cu copilul este acel lucru care ţi se potriveşte lui şi ţie. Este valabil doar în relaţia ta cu copilul tău”, a explicat bloggerița Ioana Chicet Macoveiciuc.
„Un părinte informat va reuşi să-i ofere copilului ceea ce cel mic cu adevărat îşi doreşte. Părinţii au devenit mult mai conştienţi de importanţa relaţiei părinte-copil. Se ocupă nu doar de situaţia materială, ci şi de tot ce înseamnă emoţii, afectivitate. Părinţilor le este mult mai uşor acum decât în trecut pentru că te aşezi la calculator, dai un search şi imediat primeşte o serie de informaţii pe care altfel ar trebui să depui un efort mult mai mare să le obţii”, a precizat Gaspar Gyorgy, specialist în parenting.
„Părintele e o specie aparte de animal. Un om întreg la cap cu care îţi face plăcere să vorbeşti şi în momentul în care îl întrebi ce mai fac copiii se transformă. Devine altceva. Zici că a înnebunit în momentul ăla”, a adăugat bloggerul Cristian China Birta.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
„Foarte multe gravide, foarte multe mămici tinere îşi iau informaţiile din social media. Până la pediatru aceesează Facebook-ul foarte uşor şi caută informaţii”, a subliniat bloggerul Dan Cruceru.
Cum te ajută social media să fii un părinte mai bun
În România, sunt 8.500.000 de utilizatori de Facebook şi peste 400.000 de utilizatori de Instagram. Peste 50% dintre ei au vârste cuprinse între 25 şi 65 de ani, sunt căsătoriţi sau într-o relaţie şi recunosc că folosesc reţelele de social media ca sursă de informare şi, în unele cazuri, pentru o bună comunicare cu propiii copii.
„Social media te ajută să fii un părinte mai bun numai în condiţiile în care te uiţi foarte atent la ce prostii fac alţii şi înveţi să nu le faci şi tu la rândul tău. Relaţia dintre părinte şi copil este fundamentală. Ăsta e singurul lucru care nu s-a schimbat din epoca de piatră până acum. Dacă ai o relaţie de comunicare permanentă şi super sinceră cu copilul tău nu are cu ce să te afecteze nimic”, este de părere bloggerul Cristian China Birta.
„Într-o societate în care nu se pune accent pe educaţie, în care este greu să afli informaţii singur şi să citeşti cărţi de specialitate, social media ne ajută să să ne găsim grupul potrivit nouă. Trăim mult în virtual, dar e important ca acolo să găsim oameni asemenea nouă şi să comunicăm şi să împărtăşim pozitivul”, a explicat medicul nutriționist Mihaela Bilic.
„Ceea ce ne-au învăţat pe noi părinţii noştri nu prea se mai potriveşte cu ceea ce trăim noi astăzi şi dacă nu avem capacitatea să ne adaptăm la vremurile de astăzi cred că avem toate şansele să greşim cu copiii”, a spus bloggerița Claudia Știrbei.
Curiozităţile părinţilor în materie de parenting se reflectă inclusiv în cele mai populare căutari pe Google din 2015. Anul trecut, adulţii au vrut să afle cât mai multe despre nutriţie şi bolile copilăriei. Informaţiile de pe internet nu sunt, însă, întotdeauna cele mai potrivite.
„Probabil că cel mai mare dezavantaj este acela în care citeşti un conţinut şi ai impresia că l-ai înţeles foarte bine. Cel care citeşte are impresia că are un diaolg cu autorul, dar nu e un diaolg real şi apar tot felul de interpretări. Cunosc foarte mulţi bloggeri din România care activează în tot ceea ce înseamnă parenting şi care promovează curente susţinute ştiinţific, care povestesc din experienţa personală şi care îi ajută pe oameni să fie încrezători, mai deschişi”, a explicat expertul în parenting Gaspar Gyorgy.
„Aici intervine rolul blogger-ului. Este foarte important ca noi să oferim informaţii cât mai documentate cititorilor noştri”, a adăugat bloggerul Dan Cruceru.
Aproape 200 de bloggeri au fost prezenţi anul acesta la cel mai mare eveniment dedicat comunităţii de social media pentru părinţi.
- Etichete:
- social media
- mihaela bilic
- video
- cristian china birta
- parenting
- educatia copiilor
- gaspar gyorgy
- bloguri de parenting
- informatii despre copii pe internet
- site-uri pentru parinti
- site-uri despre cum sa cresti copiii
- dan cruceru
- claudia stirbei
- ioana chicet macoveiciuc
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News