Obiceiul românilor care dă o mână de ajutor hoților

Data publicării:
hoti

Sărbătorile de iarnă sunt perioada din an cea mai aşteptată de hoţi. Aceştia profită din plin de naivitatea, dar şi de bunăvoinţa oamenilor. Le bat la uşă şi reuşesc să intre în casă sub diverse pretexte. Poliţiştii atenţionează că numărul furturilor din locuinţe prin metoda "împrietenirii" a crescut. Iar cei care cad cel mai uşor în plasa tâlharilor sunt bătrânii.

Perioada sărbătorilor este cea mai eficientă pentru hoţi, au constatat poliţiştii. Lumea pleacă în concediu, iar apartamentele rămase nesupravegheate îi îmbie pe spărgătorii de locuinţe. Obiceiul românilor de a posta tot ce fac pe reţelele de socializare le dă o mână de ajutor.

Ionuţ Dana, comisar-şef sector 1 Poliţia Capitalei: Marea problemă e că oamenii postează pe aceste rețele de socializare locurile în care se află. Oamenii au obiceiul să-și facă publică plecarea din București.

Iar hoţii îşi perfecţionează periodic metodele. Mulţi dintre ei au făcut ani de zile "practică" în străinătate. Iar ponturile primite de la hoţii de altă naţionalitate au fost şi ele rapid importate.

Mihai Voicu, director general Poliția Municipiului București: Bat la ușile oamenilor și le oferă produse gratis. Mere, oale, tigăi, obiecte electrocasnice mici.

Ionuț Dana, comisar-șef sector 1 Poliția Capitalei: Mai există și varianta să vină să verifice, spre exemplu, instalația de gaze, instalația de energie electrică.

Bătrânii sunt ţinte sigure în cele mai multe dintre cazuri.

Ionuț Dana, comisar-șef sector 1 Poliția Capitalei: Foarte multe victime din rândul persoanelor în vârstă. Acolo unde avem bătrâni singuri, e bine ca rudele, copiii, nepoții, să aibă mai multă grijă în această perioadă a sărbătorilor.

Numai anul acesta, în Capitală, aproape 300 de oameni au fost furaţi prin metoda împrietenirii. Legea este, însă, permisivă cu cei care comit escrocheriile.

Mihai Voicu, director general Poliția Municipiului București: Permite autorului să se împace cu victima. Împăcarea părților, conform legii, înlătură răspunderea penală. În foarte scurt timp, alt cetățean va fi victima unei infracțiuni de furt.

Potrivit cifrelor, anul trecut, în Bucureşti, o locuinţă a fost spartă la fiecare 5 ore. Numărul furturilor a scăzut uşor în 2018, cu aproximativ 1300 de case prădate de hoţi de la începutul anului. Poliţia Română a publicat pe site-ul oficial câteva recomandări în ceea ce priveşte protejarea locuinţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Serialul de pe Netflix care a înnebunit România și întreaga planetă, cu peste 330 de milioane de spectatori...
Digi FM
Doi vloggeri români au vizitat Venezuela, una dintre cele mai sărace țări din lume: „Am fost șocați, un...
Pro FM
Cum este Misha Miller, care a cucerit topurile muzicale cu Alex Velea, în timpul liber: „Nu trebuie să...
Film Now
Ce avere are acum Macaulay Culkin, starul din „Singur Acasă”
Adevarul
Cargoul rusesc „Ursa Major” a fost scufundat în Marea Neagră de „un atac terorist”, spun reprezentanții...
Newsweek
Cum pierd bani la pensie cei 860.000 pensionari care participă la Mica Recalculare? Ce greșeală fac?
Digi FM
Monica Bîrlădeanu, adevărul despre motivele pentru care nu-și mai face rezoluții la început de an: „Am...
Digi World
Ce culoare este pantoful din imagine? De ce unii văd roz, iar alții turcoaz
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Cum arată acum Marv, unul dintre bandiții din "Home Alone". Cu ce se ocupă după ce a renunțat la actorie...
UTV
CRBL, primul Craciun departe de fiica sa, Alessia: „Povestim pe WhatsApp, dar nu e acelasi lucru”. Artistul a...