RADET, societatea care gestionează imensa reţea de termoficarea a Bucureştiului, este în insolvenţă, a strâns datorii imense în ultimii 20 de ani şi nu-şi pemite nici să angajeze muncitori, nici să-i plătească mai bine pe cei pe care îi are. Iar situaţia revine în atenţie acum, după ce doi oameni au murit în timp ce reparau o conductă.
Doar miercuri, avariile RADET s-au întins la 51 de blocuri, 12 străzi, două grădiniţe şi o şcoală. O mână de muncitori se chinuie să repare o ţeavă spartă în subsolul unui bloc din centrul Bucureştiului. Sunt supăraţi că nu au nici condiţii de lucru, nici materiale bune.
- Suntem consideraţi ca nişte şoareci, şobolani! Aşa ne văd cei din birou. Ăsta moare. Am mai avut un sudor, l-am operat. E pensionat pe caz de boală. Din cauza galvanului!
- Să aducă ţeavă eficientă, suedeză. Am făcut şcoli şi astea pe bani europeni pentru PEX, pentru astea. Uite, schimbăm tot ca-n epoca de piatră, cu ţeavă galvanică.
- Se cârpeşte.
Moartea celor doi colegi opăriţi luni în timpul unor reparaţii a aprins spiritele printre muncitori. Se tem că pot să aibă aceeaşi soartă la fiecare intervenţie, dar şi să stea de vorbă cu reporterii.
- Au mai murit, stai liniştit! Nu sunt primii care mor! A rămas nevasta cu patru copii sau cu trei copii. Nouă ni se desprinde de pe plămân pleura. Din cauza la galvanul ăsta.
„Lucrurile s-au agravat ca urmare a unei indicaţii ca reţeaua să nu mai fie golită înainte de intervenţii. Trebuie asigurată continuitatea alimentării cu apă caldă şi căldură în timp ce se fac intervenţii. Încalcă normele de protecţia muncii”, afirmă Gabriel Dumitraşcu, fost preşedinte CA RADET.
Un lider de sindicat îşi contrazice fostul şef, dar admite că muncitorii RADET sunt loviţi de un val de boli grave.
„Cancer, pneumonie, TBC”, spune Ioana Stoica, lider sindical RADET.
Familiile muncitorilor RADET care mor în timpul intervenţiilor primesc ajutor de înmormântare de la sindicat şi cinci salarii medii de la Regie.