„Opărit din cap până în picioare! Pentru nişte ţevi ruginite?” Anchetă după moartea a doi angajați RADET
Conductele RADET sunt un pericol major. Doi angajaţi ai regiei bucureştene de transport a apei calde şi căldurii au murit opăriţi, după ce o ţeavă le-a explodat în faţă. Trei ore s-au chinuit pompierii să-l scoată pe unul dintre ei din groapa de canal inundată cu apă fiartă. Celălalt muncitor a ajuns la spital cu arsuri de gradele doi şi trei pe 97% din suprafaţa corpului. S-a stins astăzi, la prânz, după ce a îndurat chinuri groaznice. Procurorii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. Din cauza vechimii şi a managementului defectuos din ultimele decenii, reţeaua RADET suferă, anual, nu mai puţin de 4000 de avarii ce provoacă pierderi care depăşesc 160 de milioane de euro.
Conducta principală a Magistralei „Leu” s-a spart ieri dimineaţă, în jurul orei 9. După ce defecţiunea a fost remediată, doi angajaţi ai RADET au coborât în căminul de repartiţie de pe bulevardul Iuliu Maniu, numărul 1, să repornească apa caldă şi căldura în căminele studenţeşti din Leu. Conform RADET, ţeava de apă caldă a cedat. Martorii descriu momentul ca pe o explozie.
„A sărit şi capacul foarte sus, odată cu apa. Şi apoi au fost aburi. Şi atât... Nu s-a mai văzut nimic”, spune un martor.
„Ţevile aveau apă la temperatură foarte ridicată, de peste 90 de grade”, a spus Daniel Vasile, purtător de cuvânt ISU Bucureşti.
Doar unul dintre cei doi muncitori a reuşit să iasă din canal.
„E ars 100% aproape. Ars... Opărit! Opărit din cap până în picioare. Fără dinţi în gură! Pentru nişte ţevi ruginite? Pentru ce? Pentru nişte ore suplimentare care nici nu le plătesc. Îşi bat joc de ei! Pentru ce?”, spune fiul uneia dintre victime.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Angajatul RADET spitalizat cu arsuri pe 97 la sută din suprafaţa corpului a mai rezistat doar câteva ore. Autorităţile caută acum un vinovat.
„De ce oare? Conductele vechi, foarte vechi, nu au schimbat nimic aici. Trebuiau să schimbe, normal, că nu oamenii sunt de vină. Dânşii sunt de vină că nu au schimbat nicio conductă măcar. Au crăpat, fiind subţiri, vechi, au 40 de ani conductele astea”, spune Cornel Dobre - instalator în complexul „Leu”.
„S-a dispus în cursul zilei de astăzi efectuarea unei expertize tehnice, care poate să stabilească care a fost natura evenimentului care a produs acea fisură a ţevii care a generat accidentul respectiv”, spune Constantin Bujor, inspector şef ITM Bucureşti.
RADET Bucureşti este a doua cea mai mare reţea de distribuţie centralizată a energiei termice, după cea din Moscova. Are 3951 de kilometri de conducte şi furnizează agent termic şi apă caldă pentru 566 de mii de apartamente şi un milion 300 de mii de oameni. Reţeaua principală este însă depăşită tehnic: din cei 900 de kilometri de conductă magistrală, în ultimele două decenii au fost înlocuiţi mai puţin de o sută.
„Toate serviciile publice au fost conduse politic. Am avut şi directori puşi care, pur şi simplu, erau profesori de carate”, spune Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET.
Statistic, în reţeaua RADET au loc, anual 4 mii de avarii.
„Sunt zone subterane în care nu mai există conductă şi doar pământul a păstrat forma conductei şi pe acolo curge agentul termic”, spune Prof. Univ. Dr. Ioan Radu, preşedintele A.N.T.E.C.
Din cauza vechimii, ţevile ruginite crapă şi pe sute de metri, deodată. În 2016, de exemplu, avaria de reţea din zona Pieţei Rahova a lăsat fără apă caldă şi căldură 100 de blocuri. Concomitent, scenariul s-a repetat la patru kilometri distanţă, în cartierul Tineretului. Şi-atunci am văzut cu toţii exact cât e de sărac RADET-ul: muncitorii au reparat ţeava cu un cep din lemn
„Dacă se modernizau aceste reţele mari de transport agent termic primare nu eram acum în situaţia să stăm cu sufletul la gură că nu ştim dacă trecem iarna. Pot interveni avarii în orice oră, în orice secundă”, spune Ioana Stoica, preşedintele Sindicatului Liber Independent din RADET.
Oficialii regiei bucureştene nu au comentat încă moartea celor doi angajaţi. Viceprimarul general al Capitalei spune, însă, că cei doi purtau echipamentul legal de protecţie.
„RADET e mort de vreo trei ani, dar e ţinut sub aparate”, spune Radu Opaina, fost director general al RADET.
- Etichete:
- avarie radet
- radet accident radet
- trava sparta radet
- muncitor radet
- muncitor radet mort
- teava apa calda
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News