Video Bucureștenii din Ferentari își usucă rufele pe conducta RADET proiectată să alimenteze Casa Poporului

Cătălin Firoiu Data actualizării: Data publicării:
rufe puse la uscat pe o magistrala de termoficare
Locuitorii din Feretari își usucă rufele pe conducta de termoficare prost izolată Foto: captură video

În apartamentele din București frig, afară - risipă. Conductele pleacă fierbinți din CET-uri, dar din cauza lipsei izolației ajung în cartiere doar călduțe. Sistemul risipește bani publici, minut cu minut și gigacalorie cu gigacalorie. Conducta proiectată să încălzească Casa Poporului și cartierul Rahova, de exemplu, are sute de metri neizolați în cartierul Ferentari. Vecinii săi nu sunt abonați RADET, dar au învățat cumva s-o folosească.  


Magistrala termică Ferentari traversează cartierul de-a lungul străzilor Brăniștari și Sergent Tablan Dumitru, din Sectorul 5. Are 85 de grade Celsius. Este fierbinte, neizolată pe sute de metri liniari și nu încălzește niciuna dintre locuințele pe lângă care trece. Vecinii ei i-au găsit însă utilitate: își usucă rufele pe tabla neizolată.

- Ziua puteți veni, să vă încălziți aici.

- Păi, aici uscăm rufe!

- Uscați rufe?

- Da, uscăm rufe aici.

- Serios?

- Pe cuvânt. Fără glumă. Da, păi uite, ia. Rufă, uite. Se usucă. Păi cum dracu, dacă are 80 de grade să nu se usuce?

- Nu vi se pare că e risipă?

- E foarte mare risipă!

- Alte rufe?

- Punem aici la uscat. Păi nu-i păcat să se piardă degeaba?

- Și uscați hainele...

- Când e zăpadă topim și zăpada pe ele! 

- În cât timp vi se usucă prosoapele?

- Nu știu, că nu le urmăresc.

- Repede?

- Repede! Păi dacă e 80 de grade, vă dați seama.

Conductele acestea au fost proiectate să alimenteze blocuri, instituții și Casa Poporului. Termoenergetica spune că acum furnizează căldură și apă caldă doar în cartierul Rahova. Clădirea Parlamentului e încălzită de CET Grozăvești. Nu asta contează, de fapt, ci situația jalnică în care a ajuns rețeaua termică a Bucureștiului.

Kilometri întregi de pierderi la periferia Bucureștiului

Periferia este plină cu kilometri de conducte neizolate. În urmă cu zeci de ani, asigurau apă caldă și căldură în zona industrială. Acum, fabricile și căminele muncitorești au fost înlocuite cu blocuri încălzite cu centrale de apartament. Practic, agentul termic pompat în bătrânele țevi este mai scump decât facturile plătite de puținii abonați rămași, iar risipa este mare.  

- Asta-i izolație?

- Se pierde căldură, ziceți?

- Bineînțeles! Dacă... pe timpul lui Ceaușescu ăla era prost când făcea izolațiile astea și era totul ca lumea? Acum, uite: Totul e în părăsire!

Momentan, bucureștenii tremură în case, iar rețeaua de termoficare moștenită de la defunctul RADET continuă să fie dezastrul care păgubește bugetul Capitalei gigacalorie după gigacalorie. Agentul termic circulă prin sute de kilometri de conducte RADET care nu mai încălzesc nimic sau aproape nimic de ani întregi. Conductele magistrale care livrau căldură, odinioară, fabricilor și uzinelor Capitalei nu mai folosesc la nimic, dar sunt calde și acum, alimentate cu bani publici. 

În schimb, căldura care ar trebui să ajungă în apartamentele bucureștenilor încălzește aerul, trotuarele, străzile. În sute de locuri din oraș, țevile-sită ale defunctului RADET scot abur din pământ și din canale.

-  E cald. E abur cald.

- Ce reprezintă?

- Pierderi! Ce poate să reprezinte decât pierderile? Banii noștri! Asta reprezintă, domnule! comentează un bucureștean.

Magistrale care încălzesc... aerul

Când a fost proiectată rețeaua de termoficare, ea a fost proiectată să răspundă și nevoilor salbei de industrii din jurul Bucureștiului. Ea a fost supradimensionată. Deci în alte sectoare și în alte zone ale Bucureștiului trebuie să fie reproiectată. Asta ce înseamnă: Unu la mână - redimensionare, pentru că nu mai ai nevoie de atâta volum și e foarte multă risipă. Și doi, reproiectare a traseelor pentru a nu mai fi foarte lungi. Pentru că dacă nu mai ai nevoie să duci agentul termic acolo, la marginea orașului, că nu mai deservește nimic, atunci se poate să fie reproiectată”, spune Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6.

Și în Sectorul 3, de la fostele uzine „23 August” spre fosta fabrică de vopseluri dinspre Theodor Pallady, până spre râul Dâmbovița sunt peste 100 de kilometri de conducte care transportă agent termic degeaba.

Robert Negoiță - primarul Sectorului 3:  Aici erau mari platforme industriale și rețelele astea erau necesare atunci când furniza RADET-ul. Dar acum nu mai sunt necesare. Ele trebuie dezafectate. Ele nu mai trebuie să apară pe plan ca necesar de schimbare. Magistralele, rețeaua de termoficare din oraș e o chestiune restrânsă. Trebuie oprit agentul termic aici. Aici sunt pierderi enorme. 95% se pierde!

Edilul își continuă demonstrația într-un alt loc:  Ca asta sunt sute de kilometri de rețea, din ce știu eu, doar în Sectorul 3. Rețea care duce nicăieri! Sau alimentează un birou, alimentează vreo ceva a STB-ului sau mai știu eu ce, a Primăriei Generale, unde evident că se pierde peste 90%. 90 - 95 % e pierdere! Ar costa mult mai ieftin să punem o centrală mică acolo pentru acel birou și să scoatem toți acești zeci, sute de kilometri de rețea, de magistrală de termie. Uitați-o cum e: Este și neizolată. Acolo ai pierderi directe. Uitați cum încălzim aerul!

Sectoare diferite, nevoi diferite

Rețeaua termică este atât de degradată, încât agentul termic începe să se piardă chiar imediat după ce a fost pompat din centrală. Se întâmplă la CET Sud Vitan, de exemplu, unde conductele transportoare umplu aerul cu aburi fierbinți chiar lângă gard. Primăria Sectorului 3 susține că CET-urile vechi nu mai sunt performate și pierd sute de milioane de euro anual. Din cauza aceasta, vrea să preia sistemul termic de pe raza teritorială ca să-l modernizeze împreună cu parteneri privați.

Primaria Sectorului 6 susține însă că problema căldurii din locuințe poate fi rezolvată prin CET-Vest, dacă vor fi construiți patru kilometri de rețea.

Ciprian Ciucu - primarul Sectorului 6: Avem norocul că avem singurul CET modernizat din București: CET Vest!  Trebuie să reabilităm două conducte, fiecare de aproximativ doi kilometri. Este vorba despre magistrala care pleacă din CET VEST și se duce spre strada Liniei, care poate să alimenteze zona Militari, cea care a suferit în această iarnă, și, mai mult, poate să livreze și în Sectorul 1.Avem magistrala cuprinsă pe bulevardul Timișoara, între AFI Cotroceni și Plaza. Și aceasta, dacă o reabilităm, parte bună din probleme vor fi rezolvate. Am putea ca în toamnă, deja, sau poate, sper eu, mai repede să ne apucăm de execuția primei magistrale.

Centrala de bloc, tot mai căutată

Consiliul General al Capitalei și-a dat deja acordul. Mulți bucureșteni nu mai au încredere în rețeaua RADET și nici în proiectele municipale. Chiar în Sectorul 6, mulți locatari vor să-și cumpere centrale de bloc și să fie independenți de rețeaua orășenească.

„Centralele de bloc!  Noi deja am contactat o firmă și în vara asta, să vedem costurile care vor fi, vrem să ne instalăm centrală de bloc. Avem 35 de apartamente, nu avem centrale individuale în bloc. Pentru că anul ăsta a fost groaznic cu ce ne-a dat RADET”, spune Ion Nițu - administrator de bloc

Modernizarea rețelei termice a Bucureștiului decurge lent, iar înlocuirea celor peste 4.000 de kilometri de conducte principale și secundare pare misiune greu de terminat.

Conform comunicatului trimis Digi24, Municipalitatea anunță că anul trecut a finanțat și a înlocuit 17 kilometri de rețea principală. În plus, Compania Municipală Energetica Servicii a montat și-a pus în funcțiune 9 kilometri de conductă nouă, cu fir de detecție a avariilor.

Anul acesta, însă, Primăria Bucureștiului spune că își propune să modernizeze 46 de kilometri de rețea principală.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Eros Ramazzotti, apariție rară în public. Starul italian în vârstă de 61 de ani, fotografiat pe străzile din...
Film Now
Tom Holland o caută periodic pe Zendaya pe Google: „Așa mă asigur că suntem bine”
Adevarul
Dacii au construit cel mai rezistent drum pavat din România. Cât va costa restaurarea lui, după două mii de...
Newsweek
Pensionarii cu pensie mică și grupe de muncă, victorie uriașă în instanță. Când iau bani mai mulți?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Ralph Macchio, onorat cu o stea pe Hollywood Walk Of Fame: „Înseamnă totul pentru mine”. Cum arată azi...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”