Catedrala Mitropolitană din Iaşi a fost reabilitată recent, printr-un proiect european în valoare de 60 de milioane de lei şi va fi pusă în valoare prin iluminare arhitecturală.
Reprezentanţii Bisericii Ortodoxe refuză să achite însă factura rezultată şi au cerut ca respectivul sistem de iluminat să fie racordat la reţeaua publică. Astfel, costul ar urma să fie acoperit din bugetul local.
„S-a considerat că de frumusețea care este pusă în valoare beneficiază toți ieșenii sau cei care vizitează Iașul pe timp de noapte”, susține Marian Timofte, vicar administrativ al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
Primarul oraşului e de acord cu solicitarea Mitropoliei.
„Nu le plătim lor lumina, vorbim despre aspectul arhitectural urban. Ăsta este scopul unei autorități publice, să-și pună în valoare monumentele care îl definesc”, declară Mihai Chirica, primar interimar al municipiului Iaşi.
Iluminarea arhitecturală a Catedralei ar costa în jur de 100.000 de lei pe an. O cheltuială ce pare accesibilă pentru Mitropolie, care are în judeţul Iaşi o şcoală privată, spital, centru de conferinţe, editura şi tipografie, monopol în fabricarea lumânărilor, dar şi sute de hectare de teren şi podgorii.
Din afacerile pe care le derulează, Mitropolia Moldovei și Bucovinei a obţinut anul trecut venituri de aproape 10 milioane de euro. La asta se adaugă, potrivit bilanţului contabil depus la Ministerul Finanţelor, încă 2 milioane de euro din donaţii.
„Mi se pare aberant la banii pe care îi deține Mitropolia din Iași și Patriarhia Română, mi se pare aberant”, spune un ieșean.
„La Mitropolie să mai aprindă și niște lumânări, nu trebuie lumină”, consideră o localnică.
Proiectul prin care iluminatul arhitectural al catedralei va fi plătit de la bugetul Iaşului va fi votat astăzi în Consiliul Local.