Au fost ore întregi de rugăciune la Catedrala Mitropolitană din Iași. Coada de pelerini s-a întins pe kilometri, iar oamenii au așteptat chiar și nouă ore, să ajungă la racla Sfintei Parascheva.
"A fost un rând constant de aproximativ 3 kilometri spre Catedrala Mitropolitană, un culoar prestabilit de autorități care străbate străzile orașului", transmite Ligia Pricopi, jurnalist Digi24.
Pelerinii au așteptat răbdători ore întregi să se roage. Toată lumea a venit cu gânduri bune, dar și cu daruri. Pentru Luciana este al zecelea an când vine în pelerinaj. Aduce de fiecare dată câte o floare.
"Floarea, da, este pentru Sfânta Parascheva. Noi suntem din Bacău și eu sunt născută pe 14 octombrie și n-aș putea să nu vin", spun Luciana Iacob, pelerin.
Drumul spre Catedrală a fost punctul de întâlnire. Credincioșii au venit însoțiți de vecini, prieteni, rude și chiar cu animalele de companie.
"- De la Galați!
- Ați venit cu toată, toată familia, inclusiv cu cățelușul.
- Fără ăsta nu se poate. Când e în brate la stăpân, nu zice nimic.
- Indiferent în ce loc se află. Chiar și la pelerinaj.
- Da da, da!", spune un bărbat.
"- Parca ar fi 10 minute.
- Trece repede timpul.
- Foarte repede, da!
- Și copiii au răbdare...
- Dacă și copiii pot să stea, stăm și noi", spune un alt pelerin.
"- A treia oară vin. Îmi pare rău că nu am mai fost și în alți ani.
- Cum e atmosfera?
- Plăcută, frumoasă!
- V-ați adus și aparatul de fotografiat
- Da! Eu fac poze, îmi place!", spune un alt bărbat.
În număr mare au venit și românii din diaspora.
"Noi venim de la Londra, am bătut un drum mai lung un pic, dar totul este foarte frumos. Cred că am avut, așa, o chemare", spune Roberto Nica, pelerin venit din Marea Britanie.
"- Avem și acolo biserici ortodoxe foarte multe, dar știți cum e, acolo suntem prinși cu munca și nu e ca acasă.
- A meritat drumul până în România?
- Da, sigur!", susține Violeta Șvabu, pelerin venit la Iași din Marea Britanie.
"Am parcurs și eu acest traseu al pelerinilor și am simțit cât de frumoasa și înălțătoare este atmosfera", spune preotul Lucian Apopei, director de comunicare al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.
Odată cu lăsarea serii, pelerinii au participat la o procesiune impresionantă pe străzile orașului.
Peste 50 de preoți au purtat, pe rând pe brațe, pe un traseu de 2 kilometri, racla cu moastele Sfintei Parascheva, dar și racla cu moaștele Sfântului Pantelimon, ambele aduse special la Iași de pe muntele Athos.
"Este multă lume și simți în sufletul tău, așa, o ușurare și o armonie între noi toți oamenii și numai bine și nu mai e răutate așa pe noi", spune o femeie.
"E ceva extraordinar, adică se simte în sufletul nostru, pentru fiecare, îmbucurător... că foarte mulți tineri participă la închinări, la stat la rând", constată o altă credincioasă.
Raclele celor doi sfinți vor rămâne sub baldachinul cu flori din curtea Catedralei până marți, 15 octombrie.
Editor : Izabela Zaharia