Ministrul muncii, precizări despre șomajul tehnic. Când ar putea fi încasați primii bani

Data publicării:
violeta-alexandru-gov.ro
Foto: gov.ro

În jur de 400.000 de contracte de muncă sunt suspendate în prezent, a declarat vineri ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, la Digi24. Aceasta a apreciat că cei mai mulţi dintre angajaţii cu contracte suspendate se vor regăsi probabil pe listele pe care angajatorii urmează să le depună la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru obţinerea indemnizaţiei de şomaj tehnic pentru salariaţi.

„Situaţia ne arată că sunt în acest moment 400.000 de contracte de muncă cu suspendare de activitate, ceea ce înseamnă că cel mai probabil cele mai multe din aceste persoane se vor regăsi pe solicitările angajatorilor (de acordare a şomajului tehnic - n. r.). Rămâne să vedem la începutul lunii aprilie pentru prima parte de plată, şi anume pentru 16 - 31 martie, prin solicitările adresate de angajatori, respectiv vom vedea la începutul lunii mai, pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie. Reamintesc că decretul prin care s-a stabilit starea de urgenţă acoperă perioada 16 martie - 16 aprilie. Ca atare, angajatorii prezintă o primă situaţie aferentă perioadei 16 martie - 31 martie şi a doua situaţie, de îndată ce se închide fiscal luna martie, respectiv a doua solicitare va fi începând cu 1 mai pentru perioada 1 aprilie - 16 aprilie”, a declarat Violeta Alexandru.

Astfel, angajații pot primi banii cel târziu la 18 aprilie, în ipoteza că angajatorul așteaptă până în ultima zi în care poate depune actele.

Ministrul dă asigurări că de îndată ce va primi solicitarea, statul va procesa cererea de plată și va face transferul către angajator în cel mai scurt timp posibil, iar acesta, la rândul său, urmează ca în trei zile să facă plata către angajații aflați în șomaj tehnic.

Dacă are posibilitatea financiară, angajatorul poate veni cu o completare la indemnizația de șomaj tehnic, în cazul în care salariul angajatului depășește 75 la sută din salariul mediu brut pe țară, adică 2.300 de lei (suma pentru care statul asigură indemnizația).

Ministrul muncii a reamintit că s-au simplificat procedurile și că în baza unei cereri și a unei declarații pe proprie răspundere, pentru că angajatorul își asumă veridicitatea datelor,  acesta prezintă în sinteză situația angajaților pentru care a întrerupt temporar activitatea și lista acestor persoane. Angajatorul depune aceste acte - o poate face inclusiv electronic - la începutul lunii aprilie, pentru încheierea lunii martie, la Agențiile Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, urmând ca în maximum 15 zile (în fosta ordonanță erau 30 de zile, dar s-a scurtat termenul) să se facă plățile. 

Toate detaliile sunt atât pe site-ul Ministerului Muncii, cât și pe site-ul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, acolo unde sunt precizate și adresele de e-mail pentru agențiile județene.

O companie poate solicita ajutor de șomaj tehnic pentru toți angajații săi, dacă este cazul, doar că trebuie să notifice acest lucru prin înregistrarea în sistemul REVISAL.

Aceleași măsuri simplificate se aplică și persoanelor care lucrează prin PFA, prin întreprinderi individuale, prin contracte de drepturi de autor, tot ce se definește în spațiul public drept meserii liberale. Toate aceste persoane care au lucrat pe cont propriu sau sportivi care lucrează pe o formă de contract diferită de contractul individual de muncă pot depune aceleași două documente, cerere și declarație pe proprie răspundere, tot prin e-mail, dar la ANPIS (Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială). Plata se va face de îndată ce persoanele depun documentele la ANPIS, a promis ministrul Violeta Alexandru.

Întrebată dacă aceste persoane trebuie să aducă vreo dovadă, ministrul a precizat că este vorba despre o declarație pe proprie răspundere, se merge pe bună-credință, iar în această perioadă nu se vor face verificări, plățile se vor acorda, însă ulterior se vor face verificări prin sondaj. Indemnizația este tot de 75 la sută din salariul mediu brut pe țară și peste aceste persoane.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum se conduce corect o mașină diesel. Turația ideală pentru a proteja motorul și transmisia
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Imagini document cu prima apariție a lui Gabriel Cotabiță la televiziune. Cântă cu Redivivus pe străzile unui...
Newsweek
Cine e Călin Georgescu care vrea alianță cu Rusia? Tovarăș cu Iliescu, membru într-un Club „secret”
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”