Mitingul era programat să se desfăşoare în faţa Casei de Cultură din Petroşani, însă s-a întins până la primăria din oraş, pentru că au fost foarte mulţi oameni.
Complexul Energetic Huneodara are 6.500 de angajaţi, din care 5.000 doar în zona de minerit. Practic mai bine de o treime dintre mineri au ieşit în stradă şi cer să fie păstrată actuala structură a companiei.
Petre Nica, preşedinte Sindicatul Muntele: Închiderea Complexului Energetic Hunedoara este iminentă, măsurile Guvernului de divizare a acestuia şi separarea activităţilor energetică de cea minieră nu reprezintă decât un pas mârşav spre închiderea în totalitate a celor două activităţi.
Complexul Energetic Hunedoara funcţionează de trei ani ca entitate, formată prin includerea sub aceeaşi umbrelă a termocentralelor Mintia şi Paroşeni, alături de minele de huilă considerate rentabile. Acestea au fost scoase din fosta companie Naţională a Huilei, societatea care a sucombat sub datorii şi a fost trimisă în insolvenţă.
Însă, la trei ani de la înfiinţare, Complexul are probleme uriaşe de lichiditate. Nu poate plăti furnizorii şi riscă o amendă de 120 de milioane de euro fiindcă nu a plătit pentru poluare.
Guvernul încearcă să acorde un ajutor sub formă de împrumut, dar acesta nu poate fi dat pentru că ar fi similar cu un ajutor de stat pentru exploatările de huilă, ajutor interzis de legislaţia europeană.
În aceste condiţii a apărut ideea de a sparge complexul pentru separarea minelor de termocentrale. Practic, s-ar reveni la structura anterioră şi tot proiectul ar fi considerat un eşec.
Dorin Gligor, preşedinte interimar CJ Hunedoara: Pe lângă politizare excesivă, avem şi un centralisim excesiv, şi atunci Guvernul, patronul acestei entităţi economice, cred că ar trebui să plătească pentru ineficienţa sa de până acum.
În negocierile cu Guvernul de la Bucureşti, Fondul Monetar Internaţional a cerut insistent lichidarea Complexului Energetic Hunedoara, considerat un conglomerat ineficient. Executivul a promis o restructurare în mai multe trepte, dar timpul este insuficient. Compania nici măcar nu poate face disponibilizări colective pentru că nu are bani pentru plăţile compensatorii.
Şi celălalt complex energetic format în urmă cu trei ani, Oltenia, are mari probleme. Anul trecut a avut pierderi de 158 de milioane de euro şi calcă pe urmele Complexului Energetic Hunedoara.