Judecătorul Carmen Veronica Găină a reluat, joi, audierile în dosarul fostului comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu, primul martor care a dat declaraţii fiind Mihaela Bărbuş, fiica fostului deţinut politic Ioan Bărbuş, notează Mediafax.
Aceasta a povestit în faţa instanţei momentul revederii tatălui ei, la eliberarea acestuia din Penitenciarul Râmnicu Sărat, arătând că avea aproximativ 40 de kilograme, urme de lanţuri la glezne şi părea vizibil slăbit. Ulterior, din mărturisirile tatălui ei, femeia a aflat că acestuia îi fuseseră puse lanţuri pentru încercarea de a vorbi cu alţi deţinuţi sau pentru proteste.
Alexandru Vişinescu "porc de câine" sau "satrap"
Mihaela Bărbuş a mai arătat că deţinuţii de la Râmnicu Sărat îl numeau pe Alexandru Vişinescu "porc de câine" sau "satrap", din cauza regimului dur pe care îl aplica la nivelul penitenciarului pe care îl conducea.
"Era aşa de lipsit de putere încât nu putea ţine în mână bocceluţa cu care a plecat de acolo, i-a adus-o până la ieşire un angajat. A suferit toată viaţa de artroză şi avea membreme efectiv deformate de la regimul la care a fost supus, de la frig şi de la chinurile la care a fost supus. Frigul în care a stat a avut un mare rol în problemele lui de după detenţie", a mai spus fiica lui Ioan Bărbuş.
Torționarul, pentru prima dată față în față cu victima sa. Fostul deținut politic Valentin Cristea, audiat în dosarul lui Alexandru Vișinescu
Procesul continuă la Curtea de Apel Bucureşti, pentru joi fiind stabilită audierea a zece martori în dosarul lui Alexandru Vişinescu.
Procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie l-au trimis în judecată pe Alexandru Vişinescu pentru infracţiuni contra umanităţii, în dosarul având ca obiect sesizarea formulată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Procesul lui Alexandru Vişinescu a început în 24 septembrie 2014.
RETROSPECTIVĂ 2014. Procesele torționarilor. Alexandru Vișinescu și Ion Ficior, acuzați de crime împotriva umanității