Procesul de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari ai Armatei continuă în acest an cu o nouă etapă, care a început luni cu selecţionarea candidaţilor care doresc să se încadreze în funcţii de ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri şi soldaţi-gradaţi rezervişti voluntari, anunţă Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat transmis Agerpres.
Potrivit sursei citate, recrutarea candidaţilor se va desfăşura până pe 8 iunie, iar selecţia candidaţilor, repartizarea pe funcţii, anunţarea candidaţilor declaraţi admişi şi instruirea acestora se vor desfăşura conform unui calendar care va fi anunţat în timp util.
Pentru anul 2018 sunt disponibile peste 3.400 de posturi, dintre care aproximativ 380 pentru ofiţeri, aproximativ 140 pentru maiştri militari, aproximativ 680 pentru subofiţeri şi peste 2.200 pentru gradaţi şi soldaţi rezervişti voluntari.
Pentru înscrierea în procesul de recrutare şi selecţie, candidaţii trebuie să se prezinte la sediile centrelor militare zonale, judeţene sau de sector pe a căror rază îşi au domiciliul, pentru a completa o cerere, având asupra lor următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi alte documente care atestă alte competenţe dobândite, în original şi în copie; permisul de conducere, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original şi în copie, dacă este cazul, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.
La prezentarea la sediile centrelor militare, candidaţii vor fi informaţi cu privire la etapele procesului de recrutare şi selecţie a rezerviştilor voluntari, respectiv unitatea militară în care urmează să susţină probele de selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, unitatea militară/centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială (dacă este cazul).
De asemenea, candidaţii fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către armele/serviciile şi specialităţile militare pentru care aceştia prezintă aptitudini.
În urma campaniei de recrutare şi selecţie a soldaţilor şi gradaţilor rezervişti voluntari desfăşurată în anul 2017, au fost recrutaţi 739 de candidaţi, dintre care 209 au semnat contracte cu unităţile militare beneficiare.
Rezerviştii voluntari reprezintă o categorie de personal militar în rezervă, distinctă faţă de cea a personalului militar în activitate.
Un rezervist voluntar primește 10 la sută din salariul de bază în perioada în care nu se află la instrucție.
Un soldat profesionist are un salariu lunar de 1.857 de lei, deci rezervistul voluntar va avea de încasat după perioada de instrucţie, când stă acasa, aproximativ 180 de lei. Pe acelaşi principiu un subofiţer rezervist voluntar va încasa 240 lei, iar un ofițer din categoria rezervist voluntar va avea un venit de aproape 400 de lei, scrie Adevărul.ro.
Sursa: Agerpres