„Sunt foarte multe de călcat, deoarece tot timpul vin donaţii, trebuie triate, călcate...”, spune o beneficiară a magazinului social.
Mariana vine în fiecare săptămână să muncească la magazinul social din sectorul 6. Trăieşte de pe o zi pe alta, dar nu cerşeşte.
„Nu ne putem permite mai mult de atât și aici ne este de mare folos pentru că sunt alimente... Sunt foarte multe lucruşoare de făcut, un pic de curăţenie, dar cel mai mult spălat, călcat şi aşezat pe rafturi”, spune ea.
Aşa că azi, după trei ore de călcat rufe, a adunat 24 de puncte şi a plecat acasă cu coşul plin.
„În 24 de puncte am luat făină, ulei, zahăr, roșii, pateu, ton, gem, mazăre și paste făinoase”, spune ea.
Și nu e singura. Zeci de oameni cu venituri reduse, aflate în evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială, vin să muncească aici şi primesc în schimb alimente sau haine venite din donaţii.
„Munca nu deranjează pe nimeni, iar dacă este un venit în plus, ajut familia și copilul. Pentru o oră de muncă, iau șase puncte, din care pot să iau o sticlă de ulei, o pastă făinoasă, un biscuite”, spune Gabriela Neacu, beneficiar.
„Este un sistem în care nu se folosesc bani, în care cei care doneză primesc la rândul lor puncte cu care pot achizițona alte produse sau servicii, iar cei care vor să cumpere acele produse și pot munci pentru ele sunt recompensați în valoarea orei de muncă, tot în aceste puncte”, spune Nicolae Gorunescu, directorul DGASPC din sectorul 6.
Produsele sunt mai ieftine decât cele care se găsesc într-un supermarket obișnuit. De exemplu, un kilogram de făină sau un litru de ulei costă un punct, o conservă de carne 4 puncte și o pungă de detergent 10 puncte.
Şi donatorii primesc puncte în schimbul produselor. Cei mai mulţi le oferă însă tot celor de la magazin.