Un olimpic român a adus argintul acasă de la olimpiada de astrofizică după ce şi-a plătit deplasarea în China cu bani din donaţii. Povestea unei performanţe la care statul nu are nicio contribuţie.
Cu tricolorul în mâini, David primeşte medalia pentru care a trudit zeci de ore, săptămână de săptămână. Având deja experienţa Olimpiadei de Astronomie din Sri Lanka, unde a fost medaliat cu aur, tânărul sucevean nu s-a lăsat intimidat de valoroşii săi competitori.
„A fost cea mai mare olimpiadă internațională la care am participat până acum. Au fost 200+ de participanți din 39 de țări și chiar s-a simțit atmosfera de olimpiadă, de competiție. Mie mi s-au părut mai grele subiectele ca în Sri Lanka, în mare parte deoarece au fost și subiecte de astrofizică”, spune David Turturean, olimpic internațional.
Pentru a ajunge la Beijing, David a trebuit să strângă bani pe cont propriu. Nu a intrat în primul lot, singurul pentru care Ministerul Educaţiei decontează cheltuielile.
„Planurile următoare sunt în principiu calificarea și la celelalte olimpiade internaționale care vor urma”, dezvăluie David Turturean, olimpic internațional.
Cu argint s-a întors acasă şi Paul, colegul lui David de la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare din Suceava.
„Concursul a fost foarte strâns, competiția acerbă. Am încercat să fiu cât mai puțin stresat ca să pot duce acest maraton de probleme până la capăt”, spune Paul Rebenciuc, olimpic internațional.
Profesorii sunt, cum altfel, foarte mândri de ei
„E foarte greu să fii profesorul lor...nu e ușor deloc pentru că au depășit să spunem nivelul obișnuit de clasă”, spune Sorin Golda, profesor de fizică.
„Trigonometrie sferică care se face în anul doi de facultate, teoria relativității generalizate care se face în anul V la Facultatea de Fizică ca specializare, plus planetariu”, spune Petru Crăciun, profesor de astronomie.
România a participat cu două echipe și fiecare a câștigat câte o medalie sau un premiu.
„Echipa I, main team a obținut o medalie de aur și patru de argint, iar echipa a doua, două medalii de argint, o medalie de bronz și două mențiuni”, spune Cristian Pârghie, team leader lotul României la Olimpiada de Astronomie și Astrofizică.
Recent, Suceava a devenit centru național de pregătire a elevilor pentru olimpiadele internaționale de Astronomie și Astrofizică.