Legea salarizării unitare va fi depusă mâine la Parlament, anunţă pe Facebook ministrul Muncii. O vor putea consulta mai ales angajaţii de la stat care ar urma să primească lefuri mai mari. Până acum, deşi s-a discutat mult despre ea, nu a fost prezentată forma completă a legii. Doar bugetarii de lux vor avea nemulţumiri, spune ministrul Muncii.
„Sunt convinsă că această lege va fi FOARTE apreciată de cei care au salarii mici şi au fost nedreptăţiţi timp de 25 de ani. (...) Sunt la fel de convinsă că o vor aprecia şi cei cu salarii mari, care vor vedea ce creşteri au şi ei. Mai puţin bugetarii de lux. Puţini. Dacă vor comenta, poate că toată lumea va fi interesată să afle ce salarii au în plată. Dar ştiu că nu o vor face.”, a scris Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii a declarat pentru Digi24 că anumiţi funcţionari au ajuns la salarii comparabile cu cele din BNR şi ASF, instituţii care se autofinanţează şi ai căror angajaţi nu sunt bugetari.
„Mai sunt unele salarii în România care nu numai că nu vor creşte, chiar vor scădea pentru că sunt instituţii scăpate de sub orice control, bugetarii de lux care sunt foarte bine plătiţi, care au mers cu salariile către BNR şi ASF”.
În ASF şi BNR salariile sunt de ordinul miilor de euro, iar şefii câştigă chiar şi peste 10.000 de euro. Cât despre calendarul dezbaterilor, sunt nu mai puţin de trei minivacanţe în această perioadă, de Paşti, de 1 mai şi de Rusalii. Aşadar, cam două săptămâni. În plus preşedintele are la dispoziţie în total aproximativ 30 de zile ca să decidă ce va face cu legea.
Din ce se ştie până acum despre această lege ţinută la mare secret, primii care vor beneficia de majorări vor fi poliţiştii şi militarii. În 2018, medicii vor avea salarii mărite.
Cea mai mare leafă ar urma să-i revină preşedintelui României: 17.400 de lei brut.
Premierul ţării şi preşedinţii celor două camere vor avea un salariu de bază de 15.950 de lei. Parlamentarii vor câştiga brut 11.600 de lei, iar secretarii de stat : 10.150 de lei.
Cât despre şefii din ministere, aceştia vor primi lunar de 10 ori salariul minim pe economie.
Cea mai mare leafă din administraţie îi va reveni primarului Capitalei: 13.050 lei, urmată de cea pentru viceprimarul general şi primarii localităţilor cu peste 300.000 de persoane: 11.600 de lei brut. Aceleaşi salarii sunt destinate şefilor de Consilii Judeţene. La polul opus, cele mai mici salarii vor fi încasate de primarii de comune cu mai puţin de 3 mii de locuitori: 4.350 de lei brut.